El vicepresident del Tribunal Constitucional (TC) Eugeni Gay i dos magistrats més, Elisa Pérez Vera i Javier Delgado, han presentat aquest dilluns la seva dimissió com a membres de la institució. Tots tres van esgotar el seu mandat el 7 de novembre del 2010 i els seus llocs, juntament amb el del desaparegut Roberto García Calvo, estaven pendents de renovació per part del Congrés. El seu objectiu és forçar els grups polítics a posar-se d'acord i fer efectiu aquest relleu per evitar el desprestigi que el TC ja ha patit com a conseqüència dels gairebé quatre anys en què va actuar amb el mandat de quatre membres caducat i els dos que ho va fer amb un dels magistrats mort.

Gay ha justificat la seva dimissió perquè, segons el seu escrit de renúncia, tenia la sensació de formar part d'un TC "segrestat". En la carta adreçada al president del Constitucional, Pascual Sala, Gay li recorda les nombroses ocasions que, "de manera infructuosa", va insistir en la necessitat de complir el mandat constitucional i rellevar-lo del càrrec, un mandat que s'havia esgotat el 7 de novembre del 2010.

"Lamentablement no es va arribar a fer", ha afirmat el vicepresident del TC, que també ha deixat entreveure el seu "convenciment moral" amb la reclamació de la Generalitat, que durant la sentència de l'Estatut ja va exigir la renovació dels magistrats del TC "Una greu disfunció". Així considerava Eugeni Gay la no renovació del seu càrrec ni la dels magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez.

Segons el magistrat català, pertanyent al sector progressista del TC, el retard de tres anys i un mes "no és tardança en el nomenament, és consumir alguna cosa més que el període constitucionalment previst per les renovacions per terços del Tribunal". Igualment, el vicepresident dimissionari del TC destapa que el passat ple del TC del 15 al 18 de novembre, just després d'exhaurir-se el seu termini en la vicepresidència de l'òrgan judicial, ja va expressar la seva voluntat d'abandonar el lloc.

"Però se'm va demanar expressament que pensés en les conseqüències que podria desencadenar la meva renúncia", ha recordat Gay, que assegura que li van prometre "fundades esperances que en pocs dies es renovarien els dos terços de magistrats que havíem acabat el nostre mandat". Davant la no arribada d'aquest relleu, el vicepresident del TC ha optat per la renúncia després de tres anys i mig demanant la renovació dels magistrats del Constitucional amb el mandat exhaurit.

Per la seva banda, els magistrats dimissionaris Elisa Pérez i Javier Delgado són més breus en l'explicació de la seva renúncia al president del TC i al·leguen que "s'ha sobrepassat en sis mesos l'expiració" del seu càrrec. Pérez anuncia que es tracta d'una decisió "molt meditada", mentre que Delgado acaba el seu escrit assegurant que "les coses surten millor quan es compleix la Constitució i surten pitjor quan no es compleix". Tots dos renuncien al càrrec basant-se en l'article 23.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC).

Eugeni Gay (Barcelona, 1946) havia accedit a la vicepresidència al mes de gener un cop es va completar la renovació dels magistrats nomenats pel Senat i el progressista Pascual Sala va substituir Maria Emilia Casas com a president de la institució.

Gay havia substituït el conservador Guillermo Jiménez com a vicepresident un cop aquest va abandonar el càrrec el passat 12 de gener juntament amb la presidenta María Emilia Casas i dos magistrats més. Se situava d'aquesta manera com a ma dreta del nou president del TC, el també progressista Pascual Sala. Tots dos van destacar en el debat de l'Estatut per la seva defensa de les posicions menys lesives per a la integritat del text aprovat al Congrés dels Diputats.

En el moment del seu nomenament la seva havia de ser una vicepresidència curta perquè en poques setmanes el Congrés s'havia compromès a escollir els quatre nous membres que hauria d'haver designat al mes de desembre.

El futur immediat del Tribunal Constitucional passa ara per les mans del president , Pascual Sala, que és qui ha de decidir si accepta o no aquestes renúncies.

A la seva nota, Sala apunta que "es pronunciarà en la major brevetat possible" després d'haver avaluat "les condicions que assegurin el més complet i correcte funcionament del TC". Segons fonts del TC, es podria decantar per permetre que els tres magistrats abandonin la institució perquè el Ple mantindria el qüorum.

És la primera vegada que un magistrat presenta la seva dimissió al president del Tribunal Constitucional, i la mesura és excepcional també perquè els qui opten per aquesta via són membres dels dos sectors. Eugeni Gay i Elisa Pérez Vera formen part de l'anomenat sector "progressista" mentre que Javier Delgado és membre del sector conservador.

Amb la seva renúncia el sector progressista manté la majoria que va aconseguir en l'última renovació, quan el bloc pròxim a les tesis de l'executiu socialista va aconseguir sumar set magistrats contra quatre de conservadors. El nou mapa deixaria cinc membres progressistes per tres de conservadors, malgrat que dóna quota de poder al progressista díscol Manuel Aragón, que s'ha posicionat a l'altre costat de la balança en qüestions com la sentència de l'Estatut o Bildu.