Els anomenats 'papers del Pentàgon' -un informe secret sobre la implicació dels Estats Units al Vietnam- han estat publicats de manera completa aquest dilluns, 40 anys després que el rotatiu 'The New York Times' en publiqués per primera vegada uns extractes filtrats.

"Probablement no hi haurà cap 'pistola fumejant' en aquest material, però per primera vegada es veurà com va ser creat", ha dit a la premsa Regina Greenwell, arxivera principal de la biblioteca i el museu Lindon Baines Johnson. "Això és nou: veure-ho tot en la seva forma original i en tot el seu context". Els documents, amb el segell de 'desclassificats' en vermell, també estaran disponibles al web dels Arxius Nacionals.

L'informe de 7.000 pàgines va ser encarregat el 1967 per l'aleshores secretari de Defensa Robert McNamara. Al voltant del 34% del contingut es va fer disponible per primera vegada el dilluns, segons els Arxius Nacionals. La resta ja s'havia publicat o filtrat d'una manera o d'una altra.

McNamara creia que l'estudi evitaria a les generacions futures repetir errors comesos al Vietnam. "Quan els continguts van saltar a la premsa, en canvi, la seva satisfacció per veure aclarit el passat es va veure greument disminuïda per la seva commoció en veure que les dues administracions (de John F. Kennedy i Lyndon B. Johnson) havien enganyat sobre l'escalada de la guerra", ha agregat Trewhitt. McNamara va treballar per tots dos governs.