Cap dels militants que volien competir en les primàries del PSOE ha reunit els avals necessaris. El termini acabava a les dotze del migdia d'ahir, i els nou aspirants havien d'aconseguir 21.800 avals, però cap d'ells els va sumar. Per tant, Alfredo Pérez Rubalcaba no haurà de competir amb ningú per presentar-se com a candidat del PSOE a les eleccions generals. Tres dels que van intentar arribar al nombre mínim de suports han presentat impugnacions. Ara, i seguint els terminis que es marca el PSOE, Rubalcaba serà proclamat candidat en un Comitè Federal el 9 de juliol, encara que ja és el candidat de facto.

En canvi, Rubalcaba no necessitava reunir firmes perquè l'ha avalat el Comitè Federal del partit. Nou militants socialistes ho han intentat, però cap d'ells se n'ha sortit. El que més avals ha obtingut ha estat l'afiliat de Móstoles Julián Pastor, que la setmana passada afirmava que havia arribat a uns 8.500 suports. Altres, en canvi, com el militant del PSC David González o el sevillà José Carlos Carmona no han arribat a les 5.000 signatures.

Per altra banda, el PSOE corrobora que no cedirà a les pressions i mantindrà la data del comicis generals de la primavera de l'any 2012. Marcelino Iglesias, secretari d'Organització del partit, va explicar que és responsabilitat de Moncloa culminar les reformes econòmiques, hores després que José María Barreda, president sortint de Castella-la Manxa, publiqués la seva opinió sobre això: "Si la situació segueix sent així d'extraordinàriament complicada, potser avançar les eleccions sigui convenient". El cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, també va confirmar que no avançarà els comicis i va argumentar la seva decisió davant el partit.

"Les eleccions generals seran a la primavera de l'any 2012. Aquest és l'objectiu del Govern, plenament avalat pel PSOE. Considerem que encara cal prendre i consolidar moltes decisions", va afirmar Iglesias, reiteravant així la intenció de l'Executiu de no cedir a les pressions, sobretot del PP, que li reclamen que anticipi el comicis generals.

Les urnes es convocaran "quan toqui" i Moncloa es basa en la consideració que, si no fos així, s'aturarien les reformes econòmiques. Això, va dir el secretari d'Organització, "seria negatiu" per a la recuperació i l'ocupació.

Càstig als rebels a IU

En un altre ordre de coses, Izquierda Unida, que "rebutja qualsevol acord" amb el PP, demanarà als càrrecs públics que han facilitat alcaldies populars que "rectifiquin", i en cas contrari els obrirà un expedient, segons els acords que va adoptar la Comissió Executiva Federal.

La formació ha reiterat així la política aprovada pel Consell Polític Federal que va resoldre que en el procés de constitució d'ajuntaments no es permetria l'accés del PP als governs locals "ni per acció o omissió". La Comissió Executiva es dirigirà expressament als càrrecs públics que han permès governar al PP per proposar-los que rectifiquin i segueixin la línia política d'IU.