Més de 8.500 sirians han buscat refugi més enllà de la frontera per escapar de la repressió exercida per Bashar al-Assad, segons informa l'agència estatal turca Anatolia. A més, n'hi ha milers que esperen en terra de ningú per creuar cap al país veí. Segons els càlculs de l'ONU, en són 10.000 els que han fugit de Síria.

Mentrestant, els Estats Units ha tornat a demanar al règim d'al-Assad que aturi la repressió als manifestants contraris al govern, informa la BBC. De la seva banda, l'Iran responsabilitza els EUA i Israel de la situació. Damasc diu que les serves forces estan perseguint els rebels a través dels camps de Jisr al-Shughour, després de consolidar el control sobre aquesta ciutat del nord.

Testimonis han explicat que les tropes estan duent a terme una tàctica de terra cremada a l'àrea, destrossant cases i camps i que han arrestat centenars de persones a la zona propera a Jisr al-Shughour. Mentrestant, milers de sirians s'han refugiat en muntanyes properes a Turquia.

Dotzenes de refugiats han demanat ajuda en una població turca propera al límit del mapa turc. Segons mostren les fotografies fetes pels fotògrafs de Reuters, les imatges dels camps de refugiats mostren persones intentant assecar les mantes molles per la pluja, nens rentant-se sota la pluja i gent vivint sota llençols de plàstic. "Estem desesperats. Vivim sota la pluja i els nostres nens estan malalts. No tenim medicines ni menjar", ha dit una dona que plorava, amb un bebè estirat al seu costat.

La majoria dels refugiats provenen de Jisr al-Shoughour, a 20 quilòmetres de la frotera, on les autoritats han dit que 120 persones de seguretat han estat assassinats per pistolers ara fa deu dies. Alguns activistes diuen que els militars que havien desertat i els resident van topar amb les forces de seguretat.

L'exèrcit va tornar a prendre la ciutat rebel aquest diumenge i sembla que ha tornat a avançar cap a la ciutat de Maarat al-Numaan, la qual s'estén per la principal autopista que va de nord a sud del país i que connecta la capital amb la segona ciutat, Aleppo.

El govern assegura que els manifestants que protesten des de fa tres mesos són part d'una conspiració violenta a la qual donen suport potències exteriors. El règim sirià ha prohibit la major part dels corresponsals estrangers, de manera que és difícil verificar molts dels fets que hi tenen lloc.

Camps de refugiats a la frontera amb Turquia

Turquia ha instal·lat quatre camps de refugiats dins de les seves fronteres. L'agència de notícies estatal Anatolia ha dit aquest dimarts que les autoritats poden aixecar més camps. El govern turc calcula que el nombre de refugiats arriba ja als 8.535, més de la meitat dels quals són nens.

Els grups de drets humans sirians diuen que 1.300 civils han etat assassinats des de l'inici de les protestes el mes de març. Un dels grups, l'Observatori Sirià de Drets Humans, assegura que més de 300 soldats i policies també han mort.

Bashar al-Assad, que va heretar el poder del seu pare quan va morir l'any 2000, ha ofert algunes concessions amb la intenció de calmar les protestes, com per exemple aixecar un estat d'emergència que ja feia 48 anys que durava i prometre un diàleg nacional.