El PSOE i el PP van expressar la seva "voluntat sincera" i disposició per negociar "a partir de demà mateix" la renovació del Tribunal Constitucional, però ho van fer al mateix temps que es llançaven una nova bateria de retrets mutus sobre qui és responsable de la situació de bloqueig actual. El toc d'atenció donat dilluns pel Constitucional amb la renúncia dels tres magistrats amb el mandat caducat -finalment no concretada- ha tingut efecte i els portaveus socialista i popular al Congrés, Eduardo Madina i Soraya Sáenz de Santamaría, respectivament, es van mostrar disposats a reprendre les converses que van abandonar el mes de desembre passat.

Ho van fer després que el president de la Cambra Baixa, José Bono, els emplacés a arribar a un acord abans del proper dia 30 per substituir els tres dimissionaris -Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera- i Roberto García Calvo, el lloc del qual està vacant des de la seva mort el 2008. "És la setena vegada que a la Junta de Portaveus els faig veure que en el nostre sou està complir amb la nostra obligació de designar els magistrats del Constitucional que ens correspon per mandat", va destacar Bono.

La crida va ser rebuda pels al·ludits amb bones paraules, com les de Sáenz de Santamaría, que va explicar que el seu partit respecta l'Alt Tribunal i que, per això, "amb voluntat sincera de diàleg", vol arribar a un acord amb el PSOE abans del dia 30, encara que va advertir que no admetrà "vetos ni bloquejos". Tot i que amb aquestes paraules es referia al rebuig dels socialistes a acceptar la candidatura del magistrat de l'Audiència Nacional i exportaveu del Poder Judicial Enrique López, que finalment va portar fins al bloqueig de la negociació, això no significa que el PP vulgui insistir a proposar-lo com a membre del Constitucional.

I és que la retirada de la candidatura de López -rebutjada ja en el torn de renovació que va correspondre al Senat- segueix sent la condició imprescindible perquè els socialistes s'avinguin a un pacte, segons les paraules de Madina, que va afirmar que el PP "ha de modificar el que fins ara en la seva mà ha significat un veto". Segons el portaveu socialista, els populars "han vetat durant mesos i més mesos la possibilitat de renovació perquè no els agrada que no s'ajusti al que ells volen, estrictament al que ells volen i res més que al que ells volen".

Per part seva, el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, va titllar d'"estafa" i d'"espectacle" l'actitud que mantenen el PSOE i el PP en referència a la renovació dels magistrats amb el mandat caducat del Constitucional.

Finalment, el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, va qualificar de "raonable, prudent i sàvia" la decisió del president del Constitucional, Pascual Sala, de no admetre les dimissions dels tres magistrats.