El Congrés i el Senat van donar els primers passos per suprimir els privilegis en el règim de pensions de diputats i senadors, reduir al màxim els casos en què se'ls autoritzen activitats privades i portar a terme una reforma legal urgent que permeti donar publicitat als seus béns patrimonials.

Les propostes concretes han estat plantejades pels presidents del Congrés, José Bono, i el del Senat, Javier Rojo, en una reunió de les Meses Conjuntes de les dues Cambres, i les han traslladat als grups parlamentaris, que en principi les veuen amb bons ulls, encara que algun advoca fins i tot per mesures més dures.

De moment, el resultat més palpable d'aquests canvis serà que a partir de setembre els ciutadans podran conèixer als web oficials de les dues cambres legislatives amb quins béns i renda compten els diputats i senadors, quelcom que ja succeïa amb les seves activitats professionals privades, que també es restringiran.

Per donar publicitat al patrimoni dels parlamentaris resulta necessari modificar la Llei Orgànica del Règim Electoral (LOREG), tasca que Bono i Rojo volen emprendre de manera "expressa", amb tràmit de lectura única, a partir d'una proposició de llei que signarien tots els grups parlamentaris.

Això es produiria entre els mesos de juny i juliol, de manera que quedaria temps a l'agost perquè diputats i senadors actualitzessin els formularis on es reflectiran els seus béns.

Bono va defensar aquesta publicitat perquè "qualsevol vel que pretengui d'alguna manera cobrir aquest tipus d'informació, en les circumstàncies actuals, no és sinó aliment per a maldients i calumniadors".