El fins ara número dos d'Al-Qaeda, Ayman al Zawahiri, s'ha convertit en el nou líder de la xarxa terrorista en substitució d'Ossama bin Laden, mort el passat 1 de maig en una operació militar dels EUA al Pakistan, segons un comunicat divulgat en un web islamista. "La direcció del grup Al-Qaeda al Jihad, després d'haver completat les consultes, anuncia que el xeic doctor Abi Mohammad Ayman al Zawahiri assumeix la responsabilitat de dirigir el grup i demana a Al·là que li doni sort a ell, a nosaltres i a tots els musulmans perquè treballem amb la seva llei", establia una nota signada per Al-Qaeda datada el juny de 2011.

Amb aquest anunci s'omple un buit que ocupava provisionalment l'egipci Saif al Adel, un exmilitar de 50 anys que va exercir aquest càrrec temporalment degut al nerviosisme entre els seguidors d'Al-Qaeda per la falta d'un líder visible.

No obstant això, el relleu de Bin Laden per Al Zawahiri no ha sorprès experts i analistes com a conseqüència de la gran proximitat entre tots dos, que es coneixien des de la dècada dels vuitanta. Al-Qaeda va insistir que continuarà amb la seva lluita.