El govern espanyol ha decidit expulsar l'ambaixador libi a Madrid acreditat per les autoritats del règim de Muammar al Gaddafi, Ajeli Abdussalam Ali Breni, després que aquest hagi perdut "tota legitimitat per la contínua repressió que ve exercint sobre la població líbia".

Segons ha informat el Ministeri d'Assumptes Exteriors en un comunicat, la decisió s'ha comunicat a l'ambaixador aquest mateix dijous i ara disposa de deu dies per abandonar el territori espanyol.

A més, el govern espanyol també ha expulsat tres funcionaris de l'ambaixada líbia a Madrid que feien "activitats incompatibles amb el seu estatus diplomàtic", segons afegeix el ministeri.

Els libis que resideixen a Catalunya respiren més tranquils després de fer-se pública la notícia sobre l'expulsió de l'ambaixador. "Per a nosaltres és un alleujament perquè ara ja no ens poden fer mal", ha explicat a l'ACN el representant de la Casa de Líbia a Catalunya, Fauzi Fates, qui assegura que fins ara l'ambaixada feia un seguiment als libis que resideixen a l'Estat i, en cas que fessin activitats considerades contràries al règim, n'informava a l'estat magrebí, la qual cosa era un "risc" per a ells i les seves famílies. Es calcula que a Catalunya hi viuen uns 40 libis.

"L'ambaixador representa al-Gaddafi, no al poble libi", ha dit Fates. "L'ambaixada està fent informes sobre nosaltres i enviant-los a Líbia, i això és un risc per a nosaltres i els nostres familiars que viuen al país", ha afegit.

L'expulsió de l'ambaixador i de tres funcionaris de l'ambaixada líbia a Madrid suposa "el pas definitiu per reconèixer el consell nacional de Líbia i estar a favor de la revolució dels libis", ha declarat Fates. Ara, aquest libi resident a l'Hospitalet de Llobregat confia que sigui un diplomàtic del consell rebel (el Consell Nacional de Transició) qui representi el país a l'estat espanyol.

La ministra d'Assumptes Exteriors, Trinidad Jiménez, va viatjar la setmana passada a Bengasi, a l'est del país i considerada la capital de Líbia per part dels rebels, per expressar el reconeixement de l'Estat espanyol cap al Consell Nacional de Transició dels rebels libis com a legítim representant del país. El Consell supervisa els assumptes de les regions orientals sota el control rebel i ha pressionat amb força per rebre el reconeixement diplomàtic i obtenir fons per mantenir en la seva campanya conta Moammar al-Gaddafi.