La Policia francesa ha detingut el presumpte etarra Iñaki Domínguez Atxalandabaso, acusat d'impartir cursets a les FARC a Veneçuela sobre fabricació de bombes, i que estava en crida i cerca des de novembre de 2008. Atxalandabaso va ser el primer condemnat per enaltiment del terrorisme. Va ser arrestar en un tren procedent de Milà que es dirigia a París, i portava un disc dur, documentació falsa i una maleta que contenia diversos components electrònics, diversos centenars de ciurcuits electrònics, resistències, díodes, cables, fitxes eléctróniques i circuits impresos.

Amb aquest arrest, són ja 45 els detinguts per la seva relació amb ETA des de la declaració d'alto el foc el passat 10 de gener, entre els quals destaquen els caps militars de la banda Alejandro Zobarán, àlies Xarla, i Mikel Oroz, àlies Peru, i el que va ser cap d'ETA ?Iñaki d'Errenteria.

Paral·lelament, l'Audiència Nacional va condemnar l'etarra Jon Joseba Troitiño Ciria a 268 anys de presó per la seva participació en els atemptats contra hotels d'Alacant i Benidorm perpetrats el 23 de juny de 2003, que van provocar catorze ferits. El condemnat és nebot de l'exprés d'ETA Antonio Troitiño, en crida i cerca des del mes d'abril passat després que l'Audiència Nacional reconsiderés la decisió presa uns dies abans d'excarcerar-lo abans de complir el límit màxim de 30 anys de presó en no aplicar-li l'anomenada doctrina Parot.

En un altre ordre de coses, els Governs central i basc van avisar als ajuntaments governats per Bildu que tenen l'obligació legal de vetllar per la seguretat dels regidors. Els dos Executius van fer aquesta advertència després que la nova alcaldessa d'Andoain (Guipúscoa), Ane Carrere, hagi signat una ordre en la qual estableix la prohibició als escortes de seguretat privada d'accedir a cap edifici municipal, i que hagi desinstal·lat l'arc de seguretat i un escàner a l'entrada del consistori, de la mateixa forma que a Lasarte