La participació dels creditors privats serà voluntària. A aquest acord, que desbloqueja un segon rescat a Grècia, van arribar la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, que a més van pactar que l'ajuda es concreti com més aviat millor. D'aquesta forma, Berlín modifica la seva posició, ja que fins ara havia proposat un canvi dels bons obligatori del sector privat per ampliar el seu venciment, i rebutja, com s'havia publicat, que calgui esperar a setembre per al segon rescat a Grècia.

Sobre aquest canvi d'opinió, Merkel va assegurar que la participació voluntària del sector privat, tal com va establir la Iniciativa de Viena, és "una bona base" per a un nou acord. En aquest sentit, Sarkozy va explicar que "volem anar tan ràpid com sigui possible sense fixar una data concreta. Setembre no és tan ràpid com sigui possible, podríem tenir altres preocupacions l'agost i estem a la segona meitat de juny; vostès saben el que vull dir".

Per part seva, el primer ministre grec, el socialista Iorgos Papandreu, va confirmar la modificació del seu Govern, posant al capdavant del Ministeri de Finances el fins ara ministre de Defensa i persona de la seva confiança, Evangelos Venizelos. Entre els 41 membres del nou gabinet de Papandreu hi ha cares noves del grup socialista -majoritari al parlament amb 155 dels 300 escons- i fins i tot dissidents d'algunes de les seves polítiques.

Finalment, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va afirmar que malgrat les dificultats que viu Grècia, Espanya no està en risc. Zapatero va confiar que el Consell Europeu que se celebrarà la setmana que ve aprovarà el nou paquet d'ajuda a financera a Grècia. Segons va explicar en una conversa informal amb perdiodistes, el Govern ja esperava que el mes de juny fos complicat als mercats financers.