Quatre militars espanyols i un intèrpret van resultar ferits en explotar un artefacte al pas d'un blindat en el qual viatjaven prop de Ludina (Afganistan), i que formava part d'una patrulla de reconeixement de la coneguda com a ruta Lithium. Com a conseqüència de l'explosió van resultar ferits els cinc ocupants del blindat: un tinent, tres soldats i un intèrpret civil.

El tinent, que respon a les inicials A.G.B. i la soldat J.G.L. presentaven ferides de més gravetat i van ser traslladats a l'hospital Roli 2 de Bala Murghab, on cada un va patir l'amputació d'una cama. Un altre dels soldats, A.Q.S., també va ser intervingut quirúrgicament i es troba al mateix hospital, amb ferides i fractura en una cama. Els altres dos ferits, el soldat I.M.I. i l'intèrpret, van patir diverses contusions i van ser traslladats a l'hospital d'Herat, on van ser estabilitzats. El tinent i dos dels soldats pertanyen al Regiment d'Infanteria Sòria 9, amb seu a Fuerteventura, mentre que la soldat J.G.L. és del Regiment d'Infanteria Lleugera 47, amb seu a Palma de Mallorca.

Des de l'any passat, les tropes espanyoles operen a l'Afganistan només amb els nous blindats RG-31 i amb els blindats mitjans Linx, vehicles que substitueixen els antics BMR. Actualment, el contingent espanyol desplegat a la missió ISAF a l'Afganistan compta amb 67 blindats RG-31 i 131 vehicles Linx, tots ells dotats de sistemes d'inhibició de freqüències.

En un altre ordre de coses, els Estats Units i altres països estan mantenint converses amb els talibans per estudiar una sortida al conflicte afganès, va anunciar el president de l'Afganistan, Hamid Karzai, per primera vegada de manera oficial. "Les converses amb els talibans han començat. Les tropes estrangeres, i especialment els Estats Units, estan participant en aquestes negociacions", va afirmar Karzai en una compareixença a Kabul.

Karzai porta molt temps realitzant crides als talibans perquè abandonin les armes, i va obtenir l'any passat el suport internacional al seu pla de reconciliació, dirigit als insurgents que acceptin la Constitució i abandonin la violència.

Els insurgents han incrementat en els darrers anys les seves accions armades contra les tropes estrangeres desplegades a l'Afganistan i sempre s'han negat rotundament a tractar amb aquests països res que que no impliqui la seva retirada immediata de l'Afganistan.

No obstant això, el principal portaveu talibà, Zabiulá Muyahid, va assegurar que les converses són "un assumpte que està a sobre de la taula", i es va remetre a una posterior reunió de la cúpula del moviment per valorar "les paraules de Karzai".

El secretari de Defensa dels Estats Units, Robert Gates, havia dit aquest mes que podria haver-hi un diàleg polític amb els talibans abans del final de 2011. En aquest sentit, els Estats Units van indicar que mantenen una "àmplia varietat" de contactes a l'Afganistan a "diferents nivells".

Els EUA no ho confirmen

La portaveu del Departament d'Estat Megan Mattson va rebutjar fer comentaris sobre l'anunci de Karzai, però va destacar que ?Wa?shington "ha avalat constantment el procés de reconciliació liderat per l'Afganistan". "Actualment, tenim una àmplia varietat de contactes a l'Afganistan i a la regió, i a diferents nivells, per donar suport a aquest esforç", va indicar Mattson.