Bildu va opinar ahir que la polèmica generada després de la decisió dels ajuntaments guipuscoans d'Andoain i Lasarte, tots dos governats per aquesta coalició, de reduir la seguretat respon a la "política del retrovisor de PP i PSOE" que, al seu parer, "estan permanentment mirant enrere".

La coalició integrada per EA, Alteratiba i independents va expressar en un comunicat la seva voluntat de "no alimentar falsos debats que no interessen en absolut a la societat basca, que mira amb veritable avorriment a una classe política incapaç de respondre als grans problemes i que es dedica a alimentar falsos debats" com a "cortina de fum per ocultar el seu fracàs". Bildu creu que el "PSOE i el PP no han assumit els resultats electorals del 22 de maig" fruit dels quals la coalició "té la legitimitat dels vots per prendre les seves decisions" i creu que aquells que "les posen contínuament en dubte mostren un indubtable dèficit democràtic". "Això és el que no han sabut pair PSOE i PP: l'aposta per la normalització política, la solució democràtica i per la pau, així com pel canvi polític i social que exigeix la majoria social".

Bildu va aclarir que aquesta serà la "guia mestra d'actuació que marcarà la seva línia per als pròxims anys, sense que actuacions de boicot ni de bloqueig d'una classe política entestada en la política del retrovisor facin variar per res el seu projecte".

Després d'instar PSOE i PP a realitzar una profunda reflexió sobre la nova fase política oberta amb l'aval de la ciutadania, Bildu va recalcar el seu compromís amb la normalització política i la pau i amb el treball necessari per arribar a un escenari on les violències desapareguin i tots els drets si?guin respectats".