El nombre de sirians refugiats als campaments turcs per escapar del règim de Bashar al Assad assoleix els 10.533, als quals se'hi sumen diversos centenars de persones dia rere dia, van informar ahir les autoritats turques.

L'Administració per a Situacions d'Emergència (AFAD) va assegurar dissabte que eren 10.114 els sirians acollits en els campaments aixecats en diverses localitats de la província fronterera turca d'Hatay. La AFAD va informar ahir que també ha començat a repartir aliments a un grup de centenars de desplaçats que s'amunteguen, en territori sirià, just davant de la localitat turca de Guvecci, sense decidir-se a travessar la frontera.

La Mitja Lluna Roja turca ha establert campaments a Yayladagi, Altinozu, Reyhanli i Boynuyogun, a la província turca fronterera de Hatay. Els periodistes van poder accedir dissabte per primera vegada a un campament, el de Boynuyogun, i els refugiats van relatar que a la localitat siriana de Jisr al Shugur existien protestes cada divendres després de resar.

Un home d'aquesta localitat va assegurar a l'agència de premsa pública turca Anadolu que va ser detingut, copejat i torturat després de participar en una d'aquestes manifestacions, pel que va decidir refugiar-se a Turquia.

També va relatar que soldats que s'havien negat a acatar les ordres de disparar a la gent es van enfrontar amb els uniformats que seguien sent fidels al règim, i que als ciutadans Jisr al Shugur se'ls va responsabilitzar de les morts dels militars.

Boybuyogun es va obrir als mitjans de comunicació un dia després que l'estrella de Hollywood Angelina Jolie visités el campament de Altinozu, on va agrair a les autoritats turques que mantinguessin oberta la frontera a la població civil.

La Mitjana Luna Roja ofereix tres menjars calents al dia i assistència sanitària als refugiats, mentre que el Govern turc ja ha enviat gairebé dos milions d'euros a les autoritats de Hatay perquè ho utilitzin en les necessitats dels sirians.

El governador de Hatay, Mehmet Celalettin Lekesiz, va declarar avui en un comunicat que tots els serveis estan a disposició dels sirians sense cap tipus de discriminació, desmentint les informacions que alguns refugiats ferits van ser tractats malament als hospitals a causa de les seves creences.

Hatay és una província de Turquia coneguda perquè turcs, àrabs, cristians i musulmans suníes i alauíes viuen en pau, i alguns analistes han començat a expressar la seva por que la informació que els alauíes estan massacrant als suníes a Síria pugui afectar a la convivència a Turquia.

La situació a Síria també està afectant a les relacions econòmiques entre els dos països, el que corroboren diversos comerciants del mercat de Hatay a EFE, a l'assegurar que el nombre de sirians que viatgen per negocis ha disminuït en els últims mesos i que les vendes han caigut.

Mujdat Kececi, el president de la Cambra d'Indústria de Denizli, on hi ha la capital tèxtil de Turquia, va assenyalar a l'agència Anadolu que de la mateixa manera que amb Líbia, les exportacions a Síria estaven pràcticament paralitzades, el que significa un cop dur per a l'economia turca.EFE

Disturbis i conflictes null Política Persones refugiades POL:POLÍTICA CONFLICTE SOC:SOCIETAT-SALUT SOLIDARITAT-DRETS