El candidat del PP a la Presidència de la Junta d'Extremadura, José Antonio Monago, va aconseguir, gràcies l'abstenció d'ahir dels tres diputats d'IU, ser president autonòmic, aconseguint un tomb històric a Extremadura, on arriba la "marea blava" estesa per Espanya des del 22M.

Monago, que ja la nit electoral va ser president de la Junta per unes hores amb majoria absoluta aconseguint una cosa que el PP no havia aconseguit en 28 anys, va haver d'esperar gairebé dos mesos que IU "desfullés la margarida" i fes públic si el suport dels seus decisius tres diputats anava a mans del PSOE o decidien abstenir-se i donar via lliure al PP, el més votat.

Aquella nit del 22-M, el PP aconseguia 32 diputats i es quedava a un de la majoria absoluta, mentre que el PSOE obtenia 30 i IU tornava a aconseguir representació parlamentària, amb tres diputats, que han estat decisius per completar qui tenia la majoria en un parlament amb 65 diputats.

Els tres diputats d'IU han propiciat que en aquests gairebé dos mesos la coalició "hagi estat feta un embolic", segons va reconèixer el seu coordinador, Pedro Escobar, ja que mentre les bases apostaven per abstenir-se i donar el govern al PP, la direcció nacional, amb Cayo Lara al capdavant, insistia que "ni per activa ni per passiva" IU permetria que governés el PP.

Al final, un cap de setmana d'intens debat a IU amb la reu?nió de la seva Presidència Regional i el Consell Polític, i compareixences públiques d'urgència de Monago i del candidat socialista Guillermo Fernández Vara per mostrar la seva "sintonia" i "acord" amb les demandes plantejades per IU. Però els resultats finals són els coneguts ahir, el 59,60 per cent dels 50 integrants del Consell Polític d'IU van optar per l'abstenció a la sessió d'investidura i, per tant, que Monago se sumi així a Juan Carlos Rodríguez Ibarra i Guillermo Fernández Vara com a president de la Junta d'Extremadura.

28 anys després

Monago, que fa tres anys es va incorporar a la llista de candidats del PP que han intentat des de 1983 -inici de l'autonomia- desbancar el PSOE, ha aconseguit el que no van aconseguir Luis Ramallo, Vicente Sánchez Cuadrado, Juan Ignacio Barrero o Carlos Floriano.

El popular, de 45 anys i pare de dos fills, va accedir a la presidència regional del partit el 2008, quan va succeir a Carlos Floriano, que va renunciar a continuar en el càrrec després de perdre les eleccions el 2007.

Doctor en Dret i bomber de professió, la major part de la seva vida política s'ha desenvolupat en l'àmbit local, concretament a l'Ajuntament de Badajoz, on va ser elegit regidor el 1991. Amb l'arribada del PP al Consistori de badajoz el 1995, Monago, que inicialment semblava cridat a succeir al veterà Miguel Celdrán al capdavant de l'Alcaldia de Badajoz, ha ocupat diferents càrrecs a l'equip de govern municipal, com el de portaveu i tinent d'alcalde.

Diputat autonòmic des de 2003, l'abril de 2008 va ser designat senador del PP per Extremadura.