El president de Síria, Bashar al-Assad, ha aprovat una nova amnistia general aquest dimarts, l'endemà de prometre reformes al país per apaivagar les protestes que fa tres mesos treuen el poble al carrer per demanar més llibertats.

Tot i les promeses, ni activistes ni analistes hi confien. Aquest dilluns hi ha hagut noves manifestacions perquè les promeses es consideren insuficients. Aquest és el segon cop en tres setmanes que el president atorga una amnistia i ara inclouria els detinguts abans del 20 de juny. Fins ara, les autoritats sirianes han alliberat centenars de persones, però els activistes creuen que queden milers de siris tancats a la presó.

Al-Assad va declarar aquest dilluns que demanarà al ministre de Justícia que intenti ampliar la primera amnistia general, després que a les reunions amb líders locals hagi notat que "no era del tot satisfactòria per a moltes persones (...) i hi havia un desig per portar a terme una (segona) amnistia més inclusiva", va afirmar.

Els grups de drets humans han exposat que els atacs contra els manifestants s'han intensificat des que hi va haver la primera amnistia el 31 de maig i que des d'aleshores, centenars de persones han estat arrestades.

Aquest dimarts, desenes de milers de siris han tornat a organitzar protestes arreu del país contra el règim d'al-Assad, mobilitzacions en contra de les reformes promeses pel president i rebutjades d'immediat pels manifestants.

Manipulació dels mitjans oficials

La televisió estatal, però, ha mostrat només imatges de les ciutats d'Aleppo, Damasc, i Darà, on van començar les primeres mobilitzacions contra el règim a mitjan març, amb sirians favorables al règim del president. Les imatges mostraven la gent onejant la bandera del país, amb fotos d'al-Assad, i amb globus vermells, blancs i negres -els colors de la bandera-, enlairant-se cap al cel.

Testimonis a Darà, però, han informat a Reuters que les forces de seguretat han disparat contra milers de manifestants contraris al règim, que han organitzat una marxa de rebuig a la manifestació progovernamental a l'àrea de Mahatta.