L'antic director del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Kahn, va intentar utilitzar la immunitat diplomàtica per evitar la seva detenció, minuts després que la policia el parés a un aeroport de Nova York per estar acusat d'intent de violació a una cambrera d'hotel. La informació s'ha sabut arran de la publicació de documents per part de la fiscalia. En un seguiment cronològic dels esdeveniments que comença el 14 de març quan Straus-Kahn va ser detingut, es pot llegir com l'excap de l'FMI demana a la policia "De què es tracta tot això?", i en rebre la resposta de la policia sobre l'acusació que havia rebut, diu: "Jo tinc immunitat diplomàtica".

L'exdirector de l'FMI, que va renunciar al seu càrrec dies després de ser detingut, no té immunitat diplomàtica, sinó una protecció limitada a quan està exercint les seves "funcions oficials". En aquest cas, el propi FMI va informar que Strauss-Kahn es trobava a Nova York per negocis privats.

Strauss-Kahn, de 62 anys, està sota arrest domiciliari a Nova York, i s'ha declarat no culpable de l'intent de violació, abusos sexuals, acte sexual criminal, retenció il·legal i tocament forçós, uns delictes pels quals fa front a una pena de 25 anys de presó.

Al voltant de les 17.15 hores del dia 14, el van transferir a la Unitat de Manhattan de Víctimes Especials, que s'encarrega de delictes sexuals. Allí, Strauss-Kahn va demanar una trucada. "Vull fer una trucada per fer-los-hi saber que no podré assistir a la reunió de demà", va dir. Immediatament després va afegir: "Les manilles m'estrenyen massa".

Strauss-Kahn tenia previst reunir-se l'endemà amb la Cancellera alemanya, Angela Merkel, i els ministres de finances de la Zona Euro per debatre la crisi del deute i com evitar la caiguda de Grècia als mercats.

Cap a les 21 hores va demanar trucar al seu advocat, i va preguntar si podia tenir un advocat. El detectiu de la Unitat va respondre que hi tenia dret, però que desconeixia si Strauss-Kahn tenia estatus diplomàtic. Va ser aleshores quan l'aleshores encara cap de l'FMI va rebutjar utilitzar la immunitat: "No, no, no, no ho estic pas intentant utilitzar això", va exclamar.

A les 22:55 els policies van demanar-li si volia parlar sobre l'incident a l'hotel, però Strauss-Kahn ho va declinar, afirmat que el seu advocat li havia dit que no parlés. "Però estic preparat per explicar-ho", va afegir. Tot i així, tal i com mostra la cronologia, només va tornar a parlar amb la policia per demanar menjar.

Aquests documents han estat aportats pels jutges de la Cort Suprema de Nova York, i presentats davant el Jutge Michael Obus, i la defensa d'Strauss-Kahn. A més, l'acusació ha afirmat que portarà informes científics i mèdics, fotografies i gravacions electròniques, com a proves en el judici, que està previst pel 18 de juliol.