Els serveis d'intel·ligència de l'exèrcit del Pakistan han arrestat cinc persones acusades de col·laborar amb la CIA en la localització d'Ossama bin Laden al poble d'Abbottabad, segons ha informat aquest dimecres el diari 'The New York Times'. Un dels detinguts és un oficial de l'armada pakistanesa que estava controlant les matrícules dels cotxes que visitaven la casa de bin Laden, propera a Islamabad. Des de Washington, aquestes detencions s'interpreten com una mostra de la suposada col·laboració entre el Pakistan i el líder d'al-Qaida, especialment pel que fa a si Islamabad va estar amagant informació sobre el lloc on es trobava amagat Bin Laden.

El director de la CIA, Leon Panetta, va demanar aclariments sobre l'afer durant una reunió a Islamabad que va mantenir la setmana passada amb membres de l'exèrcit del Pakistan i dels serveis d'intel·ligència. La informació ha arribat aquest dimecres al 'The New York Times', que ha assegurat a través de fonts oficials americanes que es desconeixen la situació exacta o les possibles penes per als detinguts.

Els Estats Units van mantenir Islamabad apartat de l'operació del 2 de maig per assassinar Bin Laden fins que va ser completada amb èxit. El gest va humiliar les forces armades del Pakistan i va crear tensions entre els dos exèrcits, segons afirma el diari nord-americà.

Sospites i manca de cooperació

La setmana passada, en unes declaracions en el Comitè d'Intel·ligència del Senat, el subdirector de la CIA, Michael Morell, va dir que la cooperació del Pakistan amb els Estats Units en la lluita contra el terrorisme es podia situar en un 3, dins una escala de l'1 al 10.

Altres membres de l'organització, però, han comentat que l'opinió de Morell no és la que té la majoria de l'equip, segons informa el diari novaiorquès. "Tenim relacions molt fortes amb els nostres homòlegs pakistanesos, i treballem conjuntament en alguns temes importants, quan apareix matèria comuna", va dir la portaveu de la CIA, Marie Harf.

"El director Panetta va tenir unes reunions molt productives la setmana passada a Islamabad. Són relacions crucials, i continuarem treballant junts en la lluita contra al-Qaida i altres grups terroristes que amenacen el nostre país i el seu", va afegir.

L'ambaixador del Pakistan als Estats Units, Husain Haqqani, va afirmar que la CIA i els serveis d'intel·ligència pakistanesos "treballen per trobar temes on hi hagi acord entre les dues parts, en la cooperació per lluitar contra l'amenaça del terrorisme".