El president del Senat, Javier Rojo, ha advertit avui que el moviment dels 'indignats' no és un "rampell d'uns joves" ni un "fet que puguem passar per alt" i ha advocat per diagnosticar i corregir els "errors" perquè els ciutadans canviïn la seva concepció de la política.

Això no obstant, el president del Senat ha condemnat "rotundament" l'ús de la violència que van utilitzar alguns grups que participaven en una manifestació d''indignats' en intentar impedir l'accés dels diputats al Parlament la setmana passada i ha advertit que aquests fets els fan "perdre la raó, molta o poca, que els podia assistir" en les seves demandes.

Rojo ha pronunciat aquest matí una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya davant unes 150 cinquanta persones, entre les quals es trobaven diversos dirigents del PSC com el seu primer secretari, José Montilla, l'exministre Celestino Corbacho i la titular del departament de Defensa, Carme Chacón, que ha estat l'encarregada de presentar al ponent, del que ha destacat la seva capacitat de "diàleg" per buscar "punts de trobada" i d'"acostament".

En el transcurs d'aquesta conferència, el president del Senat s'ha referit al moviment dels 'indignats', un "fet -ha dit- que no podem passar per alt" perquè, ha argumentat, "en alguna cosa estem fallant" els polítics: "Cal diagnosticar i corregir errors perquè els ciutadans canviïn la seva percepció de la política i dels polítics", ha afegit.

Al fil d'aquest raonament, Rojo ha reivindicat el paper de la política, la seva "renovació" i la lluita contra la desafecció per millorar la qualitat de la democràcia i de les institucions perquè, segons el seu parer, aquesta "segueix sent la solució" als problemes dels ciutadans. "Els polítics han de deixar de ser el problema i passar a ser la solució", ha subratllat.

Per a això, el president del Senat ha advocat per més "transparència" sobre les fonts de finançament dels partits polítics i de les entitats públiques, així com una menor "opacitat" dels mercats financers.

D'una altra banda, i a pregunta d'un dels convidats a la conferència, el president de la cambra baixa ha defensat Alfredo Pérez Rubalcaba com a candidat del PSOE a les generals i com a ministre, a l'hora que ha deplorat que "alguns intentin ara desqualificar-lo", ha assenyalat.

Durant la seva intervenció, el president del Senat s'ha referit també a la gestió de la crisi econòmica per part del govern de José Luis Rodríguez Zapatero i, sobre això, ha deplorat l'actitud del PP, que "no ha recolzat res" a l'executiu, davant de la postura de CiU i PNB: "Als quals se'ls acusa de trencar Espanya, CiU i PNB, han estat amb el PSOE per tirar endavant el país", ha argumentat Rojo.

De la seva banda, la ministra de Defensa s'ha referit també, en declaracions als periodistes una vegada conclosa la conferència, als 'indignats' i a la multitudinària manifestació d'ahir a Barcelona.

Chacón ha destacat en aquest aspecte el caràcter "pacífic" i "reivindicatiu" de la manifestació i ha assenyalat que algunes de les demandes dels 'indignats' no són només "raonables" sinó també "possibles".

"Estan parlant de millores de la democràcia, estan parlant de política incompatible amb la corrupció, estan parlant d'una millor distribució de les càrregues derivades de la crisi. Jo crec que totes aquests temes deuen estar en el debat polític i democràtic", ha afirmat la titular de Defensa.

Chacón sosté que les demandes dels 'indignats' són "raonables" i "possibles"

La ministra de Defensa, Carme Chacón, ha assegurat aquest dilluns que algunes de les demandes que fan els 'indignats' són "raonables" i "possibles". Chacón ho ha dit després d'assistir en un esmorzar informatiu al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, on el convidat era el president del Senat, Javier Rojo, i un dia després de la manifestació organitzada pel moviment 15-M. La ministra ha destacat el "caràcter pacífic" de la manifestació en "contraposició" amb els aldarulls del Parlament de la setmana passada. Chacón ha remarcat que s'ha "escoltat" als 'indignats' i que tots els temes que plantegen "han d'estar al debat polític i democràtic".

Tot i remarcar que el moviment del 15-M és "molt heterogeni" i que tenen "demandes molt heterogènies", Chacón ha assegurat que algunes de les propostes que estan fent "no només són raonables, sinó que també són possibles". Per la ministra, aquest col·lectiu està fent plantejaments "de millora i vivificació de la democràcia", de "política incompatible amb la corrupció" i "d'una millor distribució de les càrregues derivades d'aquesta crisi". "Jo me'ls he escoltat i considero que tots aquests temes han d'estar al debat polític i democràtic", ha assegurat Chacón.

Sobre la manifestació d'aquest diumenge, la ministra ha volgut "posar en valor" el seu "caràcter pacífic", "en contraposició" amb els fets viscuts la setmana passada a l'entorn del Parc de la Ciutadella. En tot cas, Chacón ha remarcat que el caràcter pacífic ha estat "la història i el dia a dia d'aquest moviment".