Almenys 44 persones han mort i 8 més han resultat ferides quan un avió de passatgers s'ha trencat i incendiat mentre intentava aterrar enmig de la boira al nord-oest de Rússia, segons ha dit un portaveu del Ministeri d'Emergència aquest dimarts. El Tupolev 134, amb 52 persones a bord incloent els 9 membres de la tripulació, s'ha estavellat a prop d'una carretera a un quilòmetre de la pista de l'aeroport de Besovets, als afores de la ciutat de Petrozavodsk, al nord del país, cap a les 23.40 h, hora local (21.40 h hora catalana), aquest dilluns.

"La informació preliminar que tenim indica que 44 persones han mort", ha dit per telèfon a Reuters Irina Andriyanova, portaveu del Ministeri d'Emergència. "Vuit persones més han resultat ferides, de les quals set estan en condicions molt greus".

El web de notícies rus www.lifenews.ru, que ha penjat una llista completa dels passatgers, assegurava que un nen de 10 anys anomenat Anton ha sobreviscut a l'accident, però no donava més detalls sobre el seu estat.

"Hem dut un nen a l'hospital local. Estava molt greu", deia una treballadora mèdica a una televisió local al lloc de l'accident. Afegia que en total havien dut cinc persones a l'hospital.

Un testimoni, que no ha volgut donar el seu nom, assegurava a la mateixa televisió que "tot estava en foc". Un fotògraf a l'indret del sinistre ha vist restes carbonitzades de l'avió i dotzenes de membres de cossos d'emergència i bombers.

El president rus, Dmitri Medvédev, que ha canviat el seu Tupolev per un jet executiu de fabricació francesa, va criticar l'abril passat els defectes en els avions construïts al país i els baixos registres de seguretat aèria russos.

Un dels desastres aeris més importants d'un Tupolev va tenir lloc l'abril del 2010, quan l'avió oficial del president polonès Lech Kaczynski es va estavellar a prop de l'aeroport d'Smolensk, a l'oest de Rússia. 96 persones, inclosos Kaczynski i la seva dona i un gran nombre de membres de primera línia del seu govern, van morir en l'accident.

El Tupolev 134 estavellat dilluns era noliejat per la companyia privada RusAir. L'avió avia sortit de l'aeroport de Moscou Domodedovo. RusAir, especialitzada en vols charter, ha declinat fer declaracions sobre l'accident.

La majoria dels passatgers eren russos, però segons l'agència de notícies Interfax, també hi havia persones de nacionalitat sueca. Les caixes negres, que han estat recuperades, hauran de donar més detalls sobre l'accident.