El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, afronta aquest dimarts la votació d'una moció de confiança. Superar-la significa suport implícit del Parlament grec a les noves mesures d'austeritat que ha anunciat per rebre els 12.000 milions d'euros de la UE que han d'evitar la fallida del país.

Si el gabinet de Papandreu, renovat la setmana passada, aconsegueix que tots els membres del partit votin sí, la setmana vinent presentarà les noves retallades per ser aprovades també al Parlament. Paral·lelament, els manifestants han organitzat una concentració per pressionar durant la votació de confiança, i els treballadors estan fent una vaga general de 48 hores per protestar per la situació.

En l'àmbit financer internacional, l'euro ha recuperat una mica del seu valor a Àsia, davant les expectatives que Grècia podrà fer front al deute, tot i que el mercat està pendent dels resultats del vot de confiança.

Després de dos dies de negociacions a Brussel·les, els ministres de finances de la Zona Euro han donat a Atenes un ultimàtum, explicant que Govern, Parlament i societat en general, tenien fins al 3 de juliol per aprovar noves mesures d'austeritat que permetin recuperar l'estabilitat econòmica al país. Només aleshores s'acceptarà que la Unió Europea i l'FMI paguin el segon tram del rescat a Grècia acordat el maig passat, que és de 12.000 milions d'euros.

"L'aprovació al Parlament grec és absolutament essencial i ha d'arribar abans que prenguem una decisió, de cara al 3 de juliol", va dir en unes declaracions Jean-Claude Juncker, que presideix l'Eurogrup format pels ministres de finances.

Amb el primer paquet d'ajudes, Grècia no ha aconseguit els objectius que s'havia proposat de control del deute. Amb tot, els ministres han decidit dissenyar un nou paquet d'ajudes.

El nou pla podria arribar a ser de fins a 120.000 MEUR, i preveu incloure l'aportació per primer cop dels inversors del sector privat, que s'espera que facin compres voluntàries dels nous bons grecs. Aquest últim aspecte, però, encara és motiu de controvèrsia.

Perill de bancarrota

Membres del govern grec han afirmat que el segon paquet d'ajudes és urgent, perquè sinó el país podria quedar-se sense diners per pagar el deute dins el termini d'un mes. Papandreu considera "catastròfic" aquest escenari i ha demanat a la població que accepti el pla d'austeritat.

"Les conseqüències de la bancarrota o de la sortida de la Zona Euro serien catastròfiques pels que tenen crèdits, pels bancs i per la credibilitat del país," ha dit Papandreu a l'inici del debat de confiança per acceptar la remodelació del nou gabinet.

El seu nou ministre de finances, Evangelos Venizelos, ha exposat que intentarà aprovar el pla d'austeritat de cara al 28 de juny. El pla intentarà buscar l'estalvi de fins a 6.500 MEUR en la despesa del govern, que es traduirà en 28.000 MEUR estalviats de cara el 2015. També intentarà aconseguir 50.000 MEUR amb la privatització d'empreses propietat del govern grec.