Els membres de la Unió Europea han decidit estendre les sancions contra Síria a quatre companyies vinculades a l'exèrcit i a diverses persones a títol individual connectades amb les supressions violentes de les protestes antigovernamentals, ha dit un diplomàtic de la UE.

El president siri, Bashar al-Assad, que afronta cada cop més pressió internacional i protestes més àmplies contra el seu mandat tot i la repressió militar que ha causat la mort d'almenys 1.300 persones, va prometre aquest dilluns que farà reformes al govern els pròxims mesos.

Però els manifestants i diversos líders mundials consideren aquestes promeses poc creïbles, entre d'altres coses perquè la violència segueix ben present als carrers siris. Aquest dimarts set persones més han mort a mans de les forces de seguretat durant els enfrontament a dos ciutats entre els lleials a al-Assad i els manifestants, segons un líder dels activistes.

La violència va seguir els mítings organitzats per les autoritats a diverses ciutats en suport a al-Assad, que s'ha mantingut en un segon pla en els tres mesos que fa que duren els aixecaments contra el seu mandat d'onze anys, inspirat en les protestes populars que travessen el món àrab.

El diplomàtic de la UE ha dit que el Regne Unit i França han preparat llistes proposant afegir prop d'una dotzena de persones a títol individual i entitats a aquells que ja tenen béns congelats i permisos prohibits per la Unió.

La llista britànica també proposa sancions contra almenys dues persones iranianes a les quals s'acusa de donar suport a la supressió dels dissidents a Síria i de proveir equipament amb aquest objectiu. Un dels 27 membres de la UE, però, encara ha d'aprovar aquest extrem.

"La llista francesa ha estat aprovada per unanimitat, però hi ha certa reserva amb la llista britànica per part d'un dels estats membres", ha dit el diplomàtic.

La llista completa podria ser aprovada si no hi ha objeccions formals a les 10 del matí, hora catalana, d'aquest dimecres. El diplomàtic ha declinat anomenar les companyies o els individus que la formen, però ha dit que no formen part de la indústria petrolífera siriana. "Tots estan vinculats a l'exèrcit i a la supressió dels dissidents", ha dit.

La Unió Europea va afegir pel maig al-Assad i altres dirigents siris a la llista dels que tenen prohibit viatjar a territori comunitari i als que tenen béns congelats.