La presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, vídua de l'expresident Néstor Kirchner, ha dit aquest dimarts que es presentarà a les eleccions presidencials amb l'objectiu d'aconseguir un segon mandant. Alhora ha promès estendre les polítiques d'esquerres que han enfurismat els inversors, malgrat el llarg boom econòmic que viu el país.

S'esperava que Fernández es presentés a les eleccions que han de tenir lloc el pròxim 23 d'octubre, malgrat que ha mantingut la incògnita durant mesos, un fet que ha donat ales a tota mena d'especulacions que inclouen preocupacions sobre la seva salut, o pressions familiars per persuadir-la a abandonar la política després de la mort del seu marit.

"Seguirem endavant... Sempre he sabut que hauria de fer i que haig de fer", ha dit Fernández en un discurs a la televisió, sense dir qui serà el seu company de campanya.

"Com podria abandonar i no continuar?", s'ha preguntat la presidenta, encara vestida de negra com a mostra de condol per la mort del seu marit i predecessor al càrrec de president del país, Néstor Kirchner, que va morir l'any passat.

Fernández promet sovint profunditzar l'intervencionisme econòmic i les polítiques social que el seu marit va començar vuit anys enrere, quan va ser elegit enmig del crac econòmic i polític que va viure el país els anys 2001 i 2002.

Però els líders agrícoles i industrials de la tercera economia de l'Amèrica llatina, líder mundial en subministrament de gra, sovint censuren les polítiques de la presidenta, assegurant que perjudiquen la inversió exterior.

Els mercats financers locals van tremolar quan el 2008 Fernández va nacionalitzar per sorpresa les pensions privades, i els agricultors van protagonitzar mesos de vaga aquell any contra l'intent governamental de pujar taxes als embarcaments de soja.

Però aquestes polítiques han estat molt populars, i molts argentins i nombroses enquestes donen a la presidenta prou suport com per guanyar les eleccions en primera volta evitant-ne una segona. L'índex de popularitat de Fernández ha pujat prop d'un 50% des de l'any passat.

Analistes polítics asseguren que la seva popularitat està fortament lligada al robust creixement econòmic dels últims vuit anys a l'Argentina, així com a l'absència d'un rival prou fort que uneixi una oposició atomitzada.