La Unió Europea ha aprovat avui restringir la lliure circulació de persones de forma temporal i davant circumstàncies excepcionals, com fluxos massius d'immigrants que facin impossible a un estat membre el control de la seva frontera, segons ha informat el portaveu de Justícia i Interior del Consell.

La Comissió Europea presentarà al setembre una proposta per modificar el reglament de funcionament de l'acord de l'Europa sense fronteres, que establirà els nous supòsits d'excepcionalitat al principi de lliure circulació.

El bloc liderat per França i Itàlia, juntament amb Holanda, Bèlgica i Dinamarca, van defensar la reintroducció de fronteres nacionals arran de l'èxode procedent de les revoltes del nord d'Àfrica.

La UE ha acordat introduir un mecanisme de salvaguarda per fer front a circumstàncies excepcionals que posin en perill el funcionament general de la cooperació de Schengen, sense menyscabar el principi de lliure circulació, segons les conclusions aprovades avui pels líders europeus.

"Aquest mecanisme només podria posar en marxa en situacions excepcionals i clarament definides, quan alguna part de la frontera exterior pateixi una pressió inesperada i forta o quan un Estat membre incompleixi les seves obligacions", afegeix el text, al qual ha tingut accés Efe.

Abans de procedir a la reintroducció de controls fronterers, s'oferirà el suport tècnic i material de l'Agència de Control de Fronteres (FRONTEX).

Si no és suficient, i "en última instància", podria "decidir autoritzar el restabliment dels controls", encara que "per un termini limitat", es matisa.