El dissident xinès i premi Sajarov del Parlament Europeu Hu Jia va ser alliberat ahir després de complir una condemna de tres anys i mig de presó. La notícia va ser difosa per l'esposa de l'activista, Zeng Jinyan, a través d'una xarxa social. Hu va arribar al seu domicili a dos quarts de tres de la matinada amb aparença tranquil·la i molt feliç. "Ara necessita descansar i estar amb la família", va manifestar Zeng, que fins aleshores mai havia volgut fer declaracions fins que el seu marit estigués lliure. Els mitjans de comunicaciò oficials xinesos no es van fer ressó de l'alliberació de Hu, de 37 anys i malalt d'hepatitis B, una dolència que es va agreugar durant l'estància a la presó, segons va declarar la seva esposa.

Hu Jia va ser condemnat l'any 2008 a tres anys i mig de presó per "subvertir el poder de l'Estat" -un veredicte habitual contra els dissidents polítics de la Xina- per escriure diferents articles que condemnaven la situació dels drets humans, dels malalts de sida i del medi ambient en el seu país. Precisament, aquestes denúncies li van valdre el premi Sajarov.

L'activista, també candidat al Nobel de la Pau el 2008, va ser condemnat a l'abril d'aquest any abans de la celebració dels Jocs Olímpics de Pequín, però ja havia estat detingut al desembre del 2007.

L'esposa de Hu Jia, una blogger de 27 anys considerada el 2007 una de les cent persones més influents del món per la revista Time, havia viatjat a Pequín fa una setmana des de la ciutat sud-oriental de Shenzhen després de ser avisada de l'alliberació del seu marit.

Segons va apuntar Jinyan, el divendres va ser advertida que Hu no podria fer "vida normal" i no creia que pogués fer declaracions un cop alliberat, condició que sembla que ha estat pactada amb els altres dissidents alliberats els darrers dies com, per exemple, l'artista Ai Weiwei.

Una alliberació reclamada

L'alliberament del dissident xinès havia estat demanada en reiterades ocasions. Així, les organitzacions no governamentals Human Rights Watch (HRW) i Chinese Human Rights Defenders (CHRD) ja havien demanat en múltiples ocasions el seu alliberament condicional per raons de salut, una proposta que va ser declinada al·legant que "no estava greu", i "és desobedient", segons paraules de la seva esposa.

L'alliberament de Ju Jia es produeix en el moment en què el primer ministre xinès, Wen Jiabao, es troba de visita al Regne Unit, després d'haver viatjat a Hongria i just abans de desplaçar-se a Alemanya.