El dissident xinès i Premi Sakhàrov del Parlament Europeu Hu Jia ha estat alliberat aquest diumenge després de complir una condemna de tres anys i mig de presó, i es troba amb la família, ha escrit la seva dona, Zeng Jinyan , a la xarxa social Twitter.

Hu ha arribat a casa a les 02.30 de la matinada (18.30 GMT) tranquil i molt feliç. Ara "necessita descansar i estar amb la família", ha manifestat Zeng, que no havia volgut fer declaracions fins que el seu marit estigués lliure i pogués anunciar-lo, segons havia dit a Efe.

Els mitjans oficials xinesos no han fet ressò de l'alliberament de Hu, de 37 anys i malalt d'hepatitis B, malaltia agreujada durant la seva estada a la presó, segons la seva dona.

Hu va ser condemnat a tres anys i mig de presó el 2008 per "subvertir el poder de l'Estat" (veredicte habitual contra els dissidents polítics a la Xina) per escriure diversos articles condemnat la situació dels drets humans, dels malalts de Sida i del medi ambient al seu país. Aquestes denúncies li van valer el Premi Sakhàrov.

L'activista, defensor sobretot dels afectats per la Sida en els escàndols de venda de sang que van sacsejar la Xina i encara no reconeguts, i també candidat al Nobel de la Pau el 2008, va ser condemnat l'abril de 2008 abans de la celebració dels Jocs Olímpics de Pequín, però havia estat arrestat el desembre de 2007.

La dona de Hu, blocaire de 27 anys, considerada el 2007 per la revista "Time" una de les "100 persones més influents del món", havia viatjat a Pequín fa una setmana des de la ciutat sud-oriental de Shenzhen després de ser avisada de l'alliberament del seu espòs.

Divendres, va indicar, havia estat advertida que Hu no podria fer vida "normal" i no creia que pogués fer declaracions un cop alliberat, condició que sembla haver estat pactada amb els altres dissidents alliberats en els últims dies, com l'artista Ai Weiwei i membres del seu entorn.

El seu alliberament, així com la de l'artista Ai Weiwei dimecres passat, es produeix quan el primer ministre xinès, Wen Jiabao, es troba de visita al Regne Unit, després d'haver viatjat a Hongria i abans de desplaçar-se a Alemanya.

Fonts britàniques van dir a Londres que les autoritats no deixaran d'expressar a Wen seva preocupació per la detenció dissidents, que algunes ONG xifren en 130 des de febrer d'aquest any.

Gairebé 200 dissidents, activistes, advocats i intel.lectuals han estat assetjats, interrogats, detinguts o amenaçats pel règim en els últims anys, segons ONG que denuncien un empitjorament de la situació.

Aquestes destaquen com a possibles motius de l'augment de les detencions, el poder de convocatòria d'internet, les crida a la expansió de la democràcia desfermada per la recent "Primavera Àrab" o el proper traspàs de poder en el règim xinès el 2012.