La ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar, va xifrar en 51 milions d'euros els danys provocats al sector hortofructícola espanyol per la crisi del brot infecciós del bacteri E. coli a Alemanya. La ministra va explicar que es tracta d'un primer càlcul de pèrdues que ja han remès a la Comissió Europea (CE). Aguilar va avançar que en l'últim mes el consum d'hortalisses s'ha incrementat un 9,9% a Espanya, un percentatge similar a la de la resta dels mercats exteriors.

Per compensar el sector espanyol, que va xifrar els danys en uns 200 milions setmanals, la Comissió ha fixat un fons per als països afectats de 210 milions d'euros que cobriran les pèrdues dels productors de cogombre, pebrot, tomàquet, enciam i carbassó que es van veure obligats a retirar la seva producció del mercat per la crisi.

La ministra va valorar que el consum d'aquests productes "s'està recuperant a bona velocitat" i que es tracta no només de restablir els nivells anteriors a la "crisi del cogombre", sinó d'"anar a més" perquè els productes espanyols compten amb una qualitat excepcional i amb garanties plenes de seguretat.

Per altra banda, les autoritats holandeses i britàniques van advertir als consumidors que evitin les llavors i germinats crus després que científics relacionessin un brot del bacteri E.coli a França amb el que va causar uns 40 morts a Alemanya. Experts sanitaris britànics van indicar que era poc probable que sigui una simple coincidència que els brots germinats hagin estat considerats com l'origen possible dels dos episodis de contaminació.