Amnistia Internacional (AI) denuncia que el Govern espanyol segueix sense prendre mesures "per tractar el problema de la tortura" i per recopilar i publicar dades sobre aquesta pràctica, el que "ha exacerbat un clima d'impunitat que fomenta l'aparició de nous casos de maltractament any rere any ".

En l'informe, titulat "La tortura com a recepta: de la lluita antiterrorista a la repressió de la primavera àrab" i que es publica amb motiu de la celebració aquest diumenge del dia internacional de suport a les víctimes de tortura, Amnistia assegura que Espanya manté el règim de detenció amb restriccions més severes de la Unió Europea (UE).

AI recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat en diverses ocasions a Espanya per no investigar de manera adequada les legacions de tortura i diu que s'incompleix el compromís adquirit en el Pla de Drets Humans aprovat el 2008 de recopilar dades sobre casos que puguin suposar violacions de drets humans contra persones sota custòdia policial.

"Encara que el maig de 2010 Nacions Unides va recomanar a Espanya l'abolició del règim d'incomunicació a persones sospitoses d'activitats terroristes, el Govern va tornar a rebutjar aquestes recomanacions", diu l'informe, que assenyala que Espanya és l'únic país de la UE que conserva un règim de detenció amb restriccions tan severes "dels drets dels detinguts.

Aquest règim suposa que les persones sota arrest "es poden veure privades d'accés efectiu a un advocat o a un metge de la seva elecció i no tenen la possibilitat d'informar de la seva detenció a la seva família ni a les seves amistats", afirma Amnistia.

Afegeix que la incomunicació pot imposar-abans o després que la persona detinguda comparegui davant d'un jutge "i pot allargar fins a 13 dies".

"Les denúncies de tortura i altres maltractaments formulades per detinguts que han estat en règim d'incomunicació demostren les greus conseqüències que aquest règim de detenció pot tenir", conclou l'informe. EFE