El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha avançat que el PIB creixerà per sobre del 1,5% interanual en el quart trimestre d'aquest any i ha afegit que en els últims trimestres s'ha consolidat "el pas de la recessió a la recuperació ".

Durant el Debat de Política General, Zapatero ha indicat que l'economia espanyola ja ha encadenat cinc trimestres consecutius de creixement, encara que ha admès que es tracta d'una recuperació "gradual i lenta", que s'anirà accelerant a partir de la segona meitat de 2011.

"Aquesta recuperació és, encara avui, massa lenta per produir la creació neta d'ocupació. I ho diré una vegada més, mentre aquesta no es produeixi, no podrem donar per superada la crisi", ha subratllat el cap de l'executiu espanyol després de destacar que s´ha passat d'una caiguda interanual del -1,4% el primer trimestre del 2010 a un creixement del 0,8% el primer de 2011.

En termes generals, ha indicat que en aquests cinc trimestres l'economia ha presentat un patró de recuperació caracteritzat per la "fortalesa" del sector exterior i la "debilitat" de la demanda interna, i ha afegit que la capacitat exportador de l'economia espanyola és la "bona" notícia de la recuperació.

Així, ha concretat que les exportacions van créixer al 14% durant el 2010 i en el primer trimestre del 2011, al 16%. A més, ha apuntat que el turisme serà un dels sectors d'activitat que contribuirà a que el 2011 s'assoleixin les previsions de creixement, aconseguint més de 55 milions de visitants.

Gràcies a tot això, ha afegit, l'economia espanyola continua corregint un dels seus "grans desequilibris", com és el dèficit per compte corrent. Una reducció que, segons Zapatero, continuarà al llarg d'aquest any, situant-se al voltant del 4% del PIB.

Més inversió estrangera

El cap de l'executiu espanyol també ha destacat que segueix arribant inversió estrangera a l´Estat i que al país ja operen més de 11.000 empreses que donen feina a més d´1,5 milions de persones. Aquestes xifres converteixen l´Estat, ha subratllat, en el setè major receptor mundial d'inversió estrangera directa en termes d'estoc, un rànquing que el govern central vol "mantenir o fins i tot millorar".

Zapatero ha admès que si la marxa de les exportacions i de la internacionalització de l'economia és la "bona" notícia, la "dolenta" i el que "impedeix" que la recuperació sigui ja més vigorosa, és la demanda interna. Per al conjunt del 2011, el govern central preveu una contribució nul de la demanda interna al creixement, el que constituirà una millora relativa, després de l'aportació negativa del -1,2% el 2010.

Aquesta millora, ha apuntat Zapatero, es produirà fonamentalment per la via d'una major renda disponible de les llars, a causa de la "gradual" recuperació de l'ocupació i a la moderació de la inflació, que haurien d'impulsar, al seu torn, una certa recuperació del consum.

Dades d'atur "inassumibles"

En referència a l'ocupació, Zapatero ha recordat que, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre de l'any, el nombre total de desocupats arriba als 4,9 milions de persones, amb una taxa d´atur del 21,3% de la població activa. En la seva opinió, "i més enllà del pes que pugui atribuir-se a l'economia submergida, es tracta de magnituds inassumibles", especialment per als joves, amb una taxa d'atur superior al 40%.

El cap de l'executiu espanyol també ha dedicat part del seu discurs a parlar dels desequilibris associats a l´"excessiu pes" de la construcció residencial i, en relació a ell, l´"excessiu" endeutament d'empreses i famílies.

En aquest sentit, ha indicat que sense l'aportació negativa del sector immobiliari -"l'únic que continua el seu procés d'ajust, amb una caiguda de la inversió del 10% interanual el primer trimestre"-, l'economia espanyola estaria creixent en entorn del 2% interanual, un ritme similar al de la mitjana europea i estaríem ja estaria creant ocupació de manera neta.

Pel que fa a les reformes que el govern de Zapatero pretén aprovar en el futur, el president espanyol ha precisat que són 36 projectes de llei, entre els que ha inclòs normes com la reforma del sistema de pensions, la integració del REASS en el règim general de la Seguretat Social, la modernització de la Justícia, la reordenació de la Inspecció de Treball, la reordenació de les telecomunicacions o del sector elèctric i d'hidrocarburs.

Morositat de pimes

En concret, ha avançat que el govern central completarà el procés de reformes amb noves iniciatives com una nova regulació del silenci administratiu per convertir-lo en positiu en un "bon nombre de procediments", mesures de protecció per als sotmesos a execució pressupostària, normes per incrementar la seguretat jurídica en el tràfic immobiliari o noves mesures a favor d'emprenedors i per a alleujar la morositat que pateixen, especialment, pimes i autònoms davant les entitats locals.

En segon lloc, ha detallat que el govern central desenvoluparà algunes de les reformes ja aprovades, com la de polítiques actives d'ocupació, en col·laboració amb les comunitats i els interlocutors socials, o la de la formació professional, o la implantació efectiva de la prestació per cessament d'activitat de les autònoms o la reforma d'AENA o el nou règim del joc.

Finalment, Zapatero ha assenyalat que amb l'aprovació per part del Consell de Ministres del límit de despesa no financer, l´executiu espanyol ha fet el primer pas per elaborar els Pressupostos per al 2012. En aquest sentit, ha dit que haurà d'adoptar "accions decidides", però ha indicat que es farà "de manera selectiva", preservant la despesa social, "el que ha estat un senyal d'identitat de tot el procés de consolidació fiscal".

Per als qui no poden pagar la hipoteca

Aixi mateix, Rodríguez Zapatero, ha anunciat que el seu executiu aprovarà noves mesures de protecció de les persones subjectes, per impossibilitat de complir els seus compromisos, a procediments d'execució hipotecària.

Ha garantit que les mesures hipotecàries, que no ha precisat, i l'anunci ha arrencat el segon aplaudiment de la bancada socialista, "són compatibles amb els imperatius de seguretat jurídica i de solvència de les entitats prestatàries".

Altres iniciatives noves apuntades pel cap de l'Executiu han estat una regulació del silenci administratiu per convertir-lo en positiu; normes per incrementar la seguretat jurídica en el tràfic immobiliari, així com mesures a favor dels emprenedors i per alleujar la morositat que pateixen, especialment, pimes i autònoms davant les entitats locals.