La Cort Penal Internacional (CPI) va ordenar la detenció del líder libi, Moammar al-Gaddafi, el seu segon fill, Saif Al Islam, i el seu cunyat Abdul·là el Senusi, acusats de crims contra la humanitat per la Fiscalia de l'esmentat tribunal. Els jutges de la Sala Preliminar primera de la CPI van explicar que la Fiscalia ha presentat suficients proves com per emetre l'ordre de detenció contra Gaddafi i el seu entorn més proper, acusats de crims de lesa humanitat presumptament comesos a Líbia a partir del febrer durant les revoltes.

Sobre quan i on s'haurien comès els crims, els jutges van especificar que en el cas de Gaddafi i el seu fill, es tractaria "especialment de Bengasi, Misrata i Trípoli entre el 15 de febrer i, almenys, el 28 de febrer de 2011". Quant a Senusi, els crims que se li imputen principalment van ser comesos a Bangasi entre el 15 de febrer i almenys el 20 de febrer de 2011.

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va assegurar que l'ordre d'arrest contra Gaddafi "reforça la raó" de la missió aliada a Líbia. "Aquesta decisió torna a destacar una vegada més el creixent aïllament del règim del líder libi", va assenyalar Rasmussen, tot destacant que "han d'adonar-se que el temps se'ls està acabant ràpidament".

Per altra banda, l'ONU considera que els rebels libis porten "cert avantatge" a les forces lleials al dictador en el conflicte que els enfronta, gràcies al suport aeri que els efectius de l'Aliança Atlàntica realitzen des de fa cent dies. El subsecretari general de Nacions Unides per a Assumptes Polítics, Lynn Pascoe, va destacar que l'OTAN bombardeja la capital líbia i que existeixen combats a la ciutat de Brega, mentre que va informar que les forces de Gaddafi segueixen bombardejant Misrata.

Per part seva, l'exministre libi d'Afers Estrangers Musa Kusa porta diverses setmanes vivint en una luxosa suite de l'hotel Four Seasons de Doha, capital de Qatar, segons el diari The Daily Telegraph.

Paral·lelament, l'ambaixador de Líbia a Espanya, Ajeli Abdussalam Ali Breni, va iniciar viatge de tornada al seu país després d'haver estat expulsat pel Govern espanyol en representar a un règim que ha perdut la legitimitat per la repressió a la qual està sotmetent el seu poble. Ali Breni va abandonar Madrid al matí, esgotant el termini de deu dies concedit pel Ministeri d'Afers Estrangers quan li va comunicar la seva expulsió el passat dia 16.

Reunió a Síria

En un altre ordre de coses, el règim sirià va convocar intel·lectuals i polítics del país a una reunió consultiva el proper 10 de juliol per estudiar l'aprovació de noves lleis i una reforma de la Constitució. L'anomenada Associació del Diàleg Nacional, dirigida pel vicepresident Faruq al Shara, es va reunir per marcar l'agenda d'aquesta cita i establir les bases per iniciar converses entre el règim i els seus opositors.