Els dos militars morts diumenge en un atemptat a l'Afganistan, el sergent Manuel Argudín i la soldat Niyireth Pineda, han estat acomiadats avui en un emotiu acte en el qual el Príncep d'Astúries els ha imposat la màxima distinció militar per morts en accions violentes.

Felip, amb uniforme de tinent coronel de l'Exèrcit de Terra, ha dipositat sobre els fèretres coberts amb la bandera de l´Estats la Creu del Mèrit Militar amb distintiu vermell, un acte que va tenir lloc a la caserna Canàries 50 i en el qual també va estar present la ministra de Defensa, Carme Chacón, i la cúpula militar.

Els dos morts pertanyien al Regiment d'Infanteria Soria 9, amb seu a Fuerteventura, el més antic d'Europa i que el passat mes de maig va complir 502 anys defensant els interessos d'Espanya.

Els moments més emotius de la cerimònia s'han produït quan els familiars dels morts no han pogut contenir l'emoció, mentre sonaven els acords de "La mort no és el final", i quan Don Felip els ha fet lliurament de la condecoració concedida a títol pòstum i la bandera espanyola que cobria el fèretre.

Els plors d'alguns dels familiars contrastaven amb l'aparent serenitat del fill de nou anys de la soldat morta, que va tenir a més la temprança de rebre la creu i la bandera que es lliura als familiars.

La soldat morta, que era mestra d'escola a la seva Colòmbia natal, feia set anys que va emigrar a Espanya amb la intenció de millorar les oportunitats per al seu fill, ja que pensava que era el seu deure com a mare soltera i cap de família, va explicar fa uns dies des de Colòmbia una de les seves germanes.

Durant l'homilia, l'arquebisbe castrense Juan del Río va destacar que els morts van morir quan defensava un món basat en el respecte i el dret, però es van trobar "amb els que han fet del pànic i el terror la seva forma de vida".

Va ressaltar més el compromís d'Espanya en la defensa de la democràcia més enllà de les seves fronteres.

L'acte ha comptat amb la presència de la cúpula militar, encapçalada pel cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), general José Julio Rodríguez, i altres autoritats civils i militars de les Canàries, entre elles el president de Canàries, Paulino Rivero.

El sergent Manuel Argudín, de 34 anys i nascut a Gijón, i la soldat Niyireth Pineda, colombiana de 31 anys, van morir en esclatar el vehicle blindat Linx en què viatjaven, a conseqüència d'un artefacte explosiu improvisat (IED), en un atemptat ocorregut el passat diumenge que també va deixar a tres militars ferits.

Al funeral van assistir la dona i la sogra del sergent i el fill, la germana i el cunyat de la soldat, visiblement commoguts per la pèrdua dels seus familiars.

Està previst que Manuel Argudín sigui enterrat a Palència, on viuen els seus pares, mentre que la soldat Niyireth Pineda serà traslladada a Colòmbia.

Entre les autoritats presents al funeral hi havia la delegada del Govern central a les Canàries, Dominica Fernández, el cap del Comandament de Canàries, José Ignacio Medina, el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit, el general Fulgencio Coll, el portaveu del PP al Senat , Pío García Escudero, la portaveu del PP de Defensa al Congrés, Beatriz Rodríguez Salmones, el secretari general del PSOE de Canàries, José Miguel Pérez, i representants d'altres partits polítics, entre altres.

Aquest és el segon atemptat en vuit dies contra integrants del Regiment d'Infanteria Soria 9, ja que el passat dia 18 un altre artefacte, compost per 20 quilos d'explosiu, va explotar al pas d'un altre blindat "Lince" i va ferir a quatre militars i un intèrpret .

En aquest atemptat els dos ferits més greus van ser el tinent Agustí Gras Baeza, pertanyent al Soria 9, i la soldat Jenifer García López, del Regiment d'Infanteria Lleugera 47, de Palma de Mallorca, que van patir l'amputació d'una cama.