Els portaveus de CiU, ICV i ERC han coincidit en assenyalar que el discurs del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant el debat de política general ha estat "decebedor" i una mostra de l'esgotament del dirigent socialista. Per la seva banda, el portaveu del PSC, Francesc Vallès, el veu amb força i amb el "coratge suficient" per tirar endavant les reformes necessàries que permetin sortir de la crisi i crear ocupació. El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha afirmat que Zapatero marxa amb l'aplaudiment de la banca, la d'ERC, Núria Buenaventura, creu que no ha contestat a les inquietuds de la ciutadania i Josep Antoni Duran i Lleida (CiU) ha opinat que li falten propostes.

La portaveu d'ICV, Núria Buenaventura, ha afirmat després del discurs del president espanyol que li havia semblat "decebedor" perquè no ha donat resposta a "milers de ciutadans" que estan al carrer i demanen una "sortida social a la crisi". Tampoc, ha afirmat, ha respòs als seus electors que el van abandonar el 22 de maig.

Per la seva banda, el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat que aquest era "més un discurs d'acomiadament" que de debat de política general "amb propostes de cara al futur". Un discurs, ha dit, "compungit", que posa de relleu que és "molt conscient de la situació que té a sobre" i que de la que n'és "responsable".

Per Duran i Lleida, aquest ha estat el discurs "del fum" i espera que aquesta tarda faci propostes. Sobre la demanda de col·laboració fiscal per part de les comunitats autònomes, Duran li ha demanat que s'ho apliqui perquè és "ell qui no és lleial", en especial, amb el Govern. Sobre el discurs de la formació aquesta tarda, el portaveu de CiU, ha dit que se centraran en la generació d'ocupació, el crèdit de les empreses i la estabilitat fiscal.

Des del PSC, el seu portaveu, Francesc Vallès, ha afirmat que s'ha pogut veure un president del govern amb "conviccions i coratge suficient" per tirar endavant les reformes que necessita l'Estat per crear ocupació i sortir de la crisi. Vallès espera que aquesta tarda els grups de l'oposició estiguin "a l'alçada de les circumstàncies" i "per primera vegada facin costat".

Molt crític amb el govern espanyol s'ha mostrat el portaveu d'ERC, Joan Ridao, que creu que Zapatero "no s'esmena" perquè "no se li pot demanar l'escorpí que no pi ui". El portaveu dels republicans ha criticat també que Zapatero va venir amb el suport de la població i ara marxa amb "l'aplaudiment de la banca" i "l'embragament cremat de tanta marxa enrere".