La Sala Segona del Tribunal Constitucional ha fet pública aquest dilluns una providència per la qual acorda tramitar la demanda d'empara presentada per la defensa de Sortu contra la decisió del Tribunal Suprem de prohibir la inscripció d'aquesta formació al Registre de Partits Polítics del Ministeri de l' Interior.

El tribunal de garanties es dirigeix al Tribunal Suprem perquè li remeti les actuacions corresponents a aquest procediment i dóna deu dies de termini tant a la Fiscalia com a l'Advocacia de l'Estat perquè puguin personar-se en les actuacions.

El recurs de Sortu va ser presentat el passat 18 de maig per l'advocat de la formació, Iñigo Iruin, que en aquesta ocasió es va mostrar confiat que la demanda pugui prosperar al assentar-se en el "bagatge jurídic sòlid" que conté tant en el vot particular que van subscriure set magistrats contra la decisió de la majoria de vetar Sortu com a arguments de la sentència del propi TC respecte de la coalició Bildu.

En el cas de Bildu es va al·legar davant el Constitucional una vulneració del dret de sufragi passiu, mentre que en el de Sortu s´al•lega violació del dret d'associació, i concretament el de creació d'un nou partit polític.

"Una amenaça per a la democràcia

El passat 24 de març, el Tribunal Suprem va prohibir la inscripció de Sortu en el Registre d'Interior amb el vot de nou magistrats de la Sala del 61 del Tribunal Suprem, per considerar successor de Batasuna. Set magistrats van subscriure un vot particular contrari al veto.

Per a la majoria, la nova formació pretén succeir en la seva activitat a la il·legalitzada Batasuna utilitzant una estratègia fraudulenta que va ser dissenyada per ETA el 2009. "Aquesta possibilitat suposa una amenaça objectiva i greu per a la democràcia", assenyalava la resolució del Tribunal Suprem.

Els discrepants destacaven en el seu vot particular que Sortu ha rebutjat la violència en els estatuts que va presentar al registre i valorar positivament el comunicat de premsa en què el nou partit condemnava de manera concreta, actes de "kale borroka".