El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, va recordar la "vergonyosa" situació de la N-II al seu pas per Girona durant la primera sessió del Debat de Política General. Duran va transmetre a l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero que durant els últims set anys i mig simplement s'ha executat un tram de 6,6 quilòmetres d'aquesta via i que aquesta inversió va ser fruit del pacte del Majèstic (CiU-PP), mentre que durant l'etapa socialista hi ha hagut un total abandonament.

El portaveu de la federació nacionalista va insistir en la necessitat de desdoblar la N-II, per on passen diàriament 22.000 vehicles, i va recordar que la UE recomana ampliar aquest tipus de via quan suporten cada dia el pas de 15.000 automòbils. Duran va reclamar igualment altres inversions a Catalunya com els accessos al port de Barcelona o el corredor mediterrani. En el seu torn de resposta, Zapatero va afirmar que el ministre de Foment, José Blanco, havia pres nota de la reinvindicació i que "si és tan urgent" doncs ja s'intentaria licitar un primer tram. Va afegir que no dubtava que Duran tingués raó en aquesta qüestió.

En un altre moment, el portaveu de CiU va afirmar que aquesta legislatura està "esgotada" i que "no hi ha temps ni hi ha perspectives de reactivació de l'ocupació". Segons el seu parer, l'Executiu "no ha estat a l'alçada" i ha d'abandonar La Moncloa abans de la tardor, fet pel qual va amenaçar de no avalar els Pressupostos Generals de l'Estat. Duran va instar Zapatero a optar per una d'aquestes dues vies: "tancar les reformes més madures i convocar eleccions immediatament després" o "pactar el final de la legislatura".

"Tothom sap que avui no es donen les condicions que atorguin estabilitat i perspectiva al Govern", va explicar, tot afegint que durant el debat zapatero "no ha estat a l'alçada" i destacant que la societat "és avui més pobre" que fa quatre anys.

Necessitat de rescat

En el seu torn de rèplica a Duran, el president del Govern va reconèixer que, si el Congrés no hagués aprovat el decret llei de mesures d'ajust el maig de l'any 2010, "probablement" Espanya hauria necessitat el rescat de la Unió Europea (UE). Zapatero va discrepar enèrgicament quant a la qualitat de les reformes efectuades: "No són tímides; són de fons i són palanca decisiva per a la creació de llocs de treball".