EN DIRECTE
EFE / Atenes

Grècia vota entre protestes el pla de reajustament

Mentre al Parlament Papandreu defensa les retallades, al carrer se celebra la segona jornada de vaga general

 15:34  
Els manifestants al davant del Parlament de Grècia.
Els manifestants al davant del Parlament de Grècia. EFE
 NOTÍCIES RELACIONADES

EFE / ATENES La responsabilitat del futur de Grècia i d'Europa recau aquest dimecres sobre les espatlles del Parlament hel•lè, cridat a votar unes doloroses mesures fiscals per seguir rebent ajuda externa i evitar que es declari la fallida del país.

L'objecte de la votació és un nou paquet de mesures amb les quals el govern grec aspira recaptar 78.000 milions d'euros fins al 2015 per reduir el seu enorme dèficit i fer sostenible el seu deute, que supera els 355.000 milions d'euros.

El cap del govern hel·lènic, el socialista Yorgos Papandreu, i el seu nou ministre de Finances, Evangelos Venizelos, han instat els 155 diputats del seu partit, el governant PASOK, a fer "el seu deure patriòtic" i a que recolzin aquestes mesures que són "doloroses, però necessàries ".

A poques hores de la votació, es mantenia l'enigma sobre la decisió final d'un parell de diputats del PASOK que han expressat les seves profundes objeccions cap a les noves retallades i els plans de privatitzar l'empresa semiestatal de l'electricitat (DEH).

La totalitat de l'oposició ha declarat que no donarà suport a Papandreu.

El grup socialista parlamentari compta amb 155 dels 300 escons parlamentaris i, per tant, amb la necessària majoria absoluta per aprovar el paquet. Però hi ha dubtes sobre la capacitat del govern de Papandreu de poder implementar-la amb un suport tan fràgil i fer front al creixent descontentament social.

Així, els treballadors continuen aquest dimecres les seves protestes en una segona jornada de vaga general en què des de la matinada de dimarts ha paralitzat el transport del país, alterat els seus vols, afectat l'activitat econòmica i ha portat la violència al carrer després d'un mes de pacífiques protestes de part dels desenes de milers de descontents en la places del país.

En suma, Papandreu afronta el descontentament fora del Parlament i dins d'aquest, així com el perill de la fallida del país, reflectit en la declaració del comissari europeu Olli Rhen, que aquest dimarts va advertir als grecs que "o s'aproven les mesures o es fa fallida".

I és que l'impagament de Grècia serà inevitable sense l'aprovació d'aquest paquet, ja que el país no rebria el proper tram, de 12.000 milions d'euros, del gegantí rescat concedit el maig del 2010 pel Fons Monetari Internacional (FMI) i la Unió Europea (UE).

Sense aquests diners, Atenes no pot pagar els sous i les pensions al juliol i faria fallida, amb un efecte imprevisible en l'euro i altres països com Irlanda, Portugal, Itàlia o l´Estat espanyol.

Enllaços recomanats: Premis cinema