El govern de Veneçuela ha tractat de donar carpetada als rumors que van proliferar durant els últims dies sobre la salut d'Hugo Chávez i ha difós les primeres imatges de vídeo del president veneçolà des que va ser sotmès a una operació a l'Havana el passat dia 10.

Si en els últims anys no van ser poques les vegades que Chávez va sortir a la palestra per donar fe de la recuperació de Fidel Castro de la crisi de salut que va patir el juliol de 2006, l'octogenari cap de la revolució li ha tornat el favor posant en unes imatges al costat del seu aliat i amic difoses aquest dimarts a la nit a l'Havana i Caracas.

Amb vestimentes esportives, de peu en un jardí, conversant i a estones llegint l'edició de dimarts del diari oficial cubà Granma, i després asseguts, tots dos van aparèixer en un vídeo de poc més d'un minut emès gairebé simultàniament a les capitals de Cuba i Veneçuela.

Sota el títol en què es llegeix "Fraternal trobada entre Fidel i Chávez. 28 juny 2011", i sense registrar la veu de cap dels dos, les imatges han avancen acompanyades dels acords d'una cançó veneçolana.

Les imatges són "d'aquest matí" (de dimarts al matí), ha remarcat el ministre de Comunicació, Andrés Izarra, en els estudis de l'emissora estatal VTV, on ha presentat les imatges.

"Estem veient el president Chávez molt dinàmic, avui he pogut parlar amb ell i em va donar realment molta emoció. Vam estar intercanviant opinions sobre el material que anàvem a publicar avui", ha indicat Izarra.

Les imatges de Chávez són les primeres en vídeo i el primer testimoni gràfic des que el dia 18 es van publicar a Cuba unes fotografies del president veneçolà amb Fidel Castro i el president cubà, Raúl Castro.

A més, han estat difoses després que el cap de setmana el diari ´El Nuevo Heraldo´ de Miami publiqués una informació en què, citant fonts d'intel·ligència nord-americans, assenyalava que Chávez "es troba en un estat crític, no greu, però sí crític, complicat ".

Aquesta informació i unes declaracions efectuades el divendres pel ministre d'Exteriors, Nicolás Maduro, en què es referia a "la batalla" del president per la seva salut, interpretades fora de Veneçuela com un reconeixement oficial del mal estat del president, van disparar les conjectures sobre la malaltia de Chávez.

El ministre de Comunicació no ha deixat passar l'oportunitat de recordar aquest episodi i ha dit: "A aquells que han estat una mica preocupats, aquells que han estat especulant de com està el president Chávez, aquí ho veuen, aquí hi ha les imatges que parlen i diuen més que mil paraules ".

Izarra ha indicat que aquest dimecres al migdia serà presentat un vídeo "més extens de la trobada dels Comandants Chávez i Fidel".

Poc després de la transmissió del vídeo, el vicepresident veneçolà, Elías Jaua, ha aparegut per informar des del Consell de Ministres que Chávez l´havia trucat per donar "algunes instruccions" sobre habitatge i les celebracions del bicentenari, que es compleix el pròxim dia 5.

Chávez "li agraeix infinitament al poble veneçolà la maduresa que ha adquirit per aguantar la metralla de mentides, infàmies, el xantatge que la dreta nacional i internacional ha difós sobre l'estat de salut del comandant president", ha dit Jaua.

Ha afegit, a més, que el president veneçolà havia felicitat a tot el seu equip de govern "pel gran desplegament que ha realitzat per garantir l'exercici ple del govern en aquests dies en què ell ha estat de repòs".