EN DIRECTE
Crisi a Grècia

Disturbis a Atenes després de l´aprovació del pla d´ajust

El Parlament grec ha donat llum verda al pla que evita la fallida i que li exigia la UE per autoritzar el rescat

 09:35  
Violents enfrontaments entre manifestants i la policia a Atenes.
Violents enfrontaments entre manifestants i la policia a Atenes. EFE

EFE / ATENES El Parlament grec ha aprovat el nou pla d'ajust que desbloqueja l'ajuda de la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari internacional (FMI) per evitar la fallida del país.

En una votació ajustada el govern ha aconseguit el suport de 155 dels 298 diputats presents al Parlament, donant via lliure a un impopular programa de retallades, pujades d'impostos i privatitzacions per valor de 78.000 milions d'euros.

En contra van votar 138 legisladors i altres cinc s´han abstingut.

Un dels vots a favor provenia de la diputada Elsa Papadimitríu, de l'oposició conservadora de Nova Democràcia, que ha trencat la disciplina de partit i ha recolzat el pla, a diferència de la seva formació.

La decisió de Papadimitríu va compensar el vot negatiu del diputat socialista Panagiotis Kurumplis, que ha estat expulsat del partit governant Pasok, de manera que la majoria parlamentària del Govern queda en 154 escons.

Poc abans de la crucial votació, el primer ministre grec, Yorgos Papandreu, havia instat els diputats a escollir entre "el camí dur del canvi i la catàstrofe".

"La suspensió de pagaments acabaria amb el sistema de salut, les escoles, reduiria les pensions en un 80% i també els sous de tots els funcionaris públics", va advertir el cap del Govern.

Per això, "hem de per tots els mitjans evitar que s'ensorri el país, corregir els errors i avançar amb iniciatives comuns", va dir.

"Avui demanem un vot de confiança, no al Govern, sinó per una Grècia diferent, amb perspectiva i esperança", va afirmar.

L'aprovació del pla d'ajust i privatització obre a Grècia la possibilitat de rebre al juliol un tram creditici pendent de 12.000 milions d'euros, de manera que evitarà la suspensió de pagaments.

"És hora de grans canvis i de continuar els esforços per posar en ordre la nostra llar. No és hora de fer un pas enrere i defallir", va encoratjar Papandreu.

Per la seva banda, el líder de l'opositora Nova Democràcia, Antonis Samaras, va negar el seu suport al programa d'ajust en afirmar: "Ara no es decideix si el país s'ensorra, sinó si fem un pas més cap a l'ensorrament".

Greus disturbis

Els enfrontaments davant el Parlament grec entre policia i manifestants radicals han continuat després de la votació favorable al pla d'austeritat, enmig d'un ambient asfixiant pel fum i els gasos lacrimògens.

Segons ha informat a Efe la policia d'Atenes, fins ara són 18 els policies ferits, mentre que 29 persones han estat detingudes, encara que les fonts, que van qualificar la situació de "tensa", van afegir que tant uns com altres augmentaran.

L'hotel "King George", situat a pocs metres de la plaça Syntagma, davant del Parlament, ha estat evacuat, mentre que un centenar de persones ha estat traslladat a centres mèdics amb problemes respiratòries.

Enllaços recomanats: Premis cinema