El Parlament grec va aprovar el nou pla d'ajust que desbloqueja el rescat de la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari internacional (FMI) per evitar la fallida del país, enmig de protestes i violents enfrontaments entre manifestants i la policia. Malgrat els dubtes i amenaces, el primer ministre grec, el socialista Yorgos Papandréu, només va patir una deserció a les files de la majoria parlamentària, que es va veure compensada per un vot favorable d'una diputada consersadora de l'oposició, cinc abstencions i dues absències.

Després d'un tens debat de tres dies, el Govern va aconseguir un suport de 155 vots, superant la majoria absoluta necessària de 151, mentre que 138 van votar en contra, cinc es van abstenir i dos no van acudir a la cambra, que compta amb de 300 escons. El diputat socialista que va votar en contra, Panagiotis Kurumplis, ja ha estat expulsat del PASOK, fet que redueix la majoria parlamentària de l'Executiu a 154 escons.

El Parlament grec va aprovar, d'aquesta forma, un impopular programa de retallades, pujades d'impostos (l'IVA passa del 13 al 23% per a bars i restaurants) i privatitzacions, quantificat en 78.000 milions d'euros fins el 2015.

Papandréu havia advertit, poc abans de la votació, que "la suspensió de pagaments tancaria el sistema de salut, les escoles i reduiria les pensions en un 80 % i els sous de tots els funcionaris públics". Ara, el Parlament ha d'aprovar avui el projecte de llei que acompanyarà les mesures i que farà possible la seva immediata aplicació.

D'aquesta forma, el nou ministre de Finances, Evangelos Venizelos, podrà presentar-se el proper diumenge a la reunió extraordinària de l'eurogrup amb un "missió complerta" que li obre a Grècia la possibilitat de rebre el juliol el cinquè tram creditici del primer rescat, valorat en 12.000 milions d'euros.

L'aprovació del pla d'austeritat no va aturar les violentes protestes als carrers d'Atenes, que van causar desenes de ferits. Els enfrontaments davant el Parlament grec entre policies i manifestants enmig d'un ambient asfixiant pel fum i els gasos lacrimògens van provocar ferides a 18 agents, mentre 29 persones van ser arrestades. L'hotel King George, situat a pocs metres de la plaça Sintagma, davant del Parlament, va ser evacuat, mentre que un centenar de persones van ser traslladades a centres mèdics amb problemes respiratoris.

Per part seva, la Unió Europea va destacar ue Grècia ha fet un pas "vital" per allunyar-se d'un "greu escenari de suspensió de pagaments" en aprovar les mesures d'ajust proposdes pel Govern. El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, va destacar que "el Parlament hel·lè ha complert amb la seva responsabilitat". Paral·lelament, el director gerent en funcions de l'FMI, John Lispky, va qualificar l'aprovació d'"una notícia positiva".