EN DIRECTE
Debat de Política General

La protecció dels hipotecats, el tema estrella del debat

Els grups polítics tanquen amb la votació de resolucions sobre economia i Bildu el Debat de Política General

 13:15  

OTR / PRESS / MADRID Les propostes de resolució en el marc del Debat de Política General que han presentat els grups polítics versen principalment sobre l'economia i Bildu. Dins de les mesures econòmiques, la protecció dels hipotecats és el tema estrella, amb propostes del PP, que demana eliminar les 'clàusules sòl', de CiU i IU-ICV-ERC, que demanen fomentar la dació en pagament, i del PSOE , que segueix l'anunci de José Luis Rodríguez Zapatero que es limitaran els embargaments. Pel que fa a Bildu, UPyD ha demanat també que es prohibeixi a Bildu accedir a les dades fiscals, UPN ha demanat instar la legalització de la formació, i el PP que "s´extremi la vigilància" sobre el partit abertzale.

Les hipoteques i els embargaments que provoquen els impagaments preocupen els partits polítics. Han estat diverses les propostes de resolució per alleujar el sofriment de les famílies que no poden seguir pagant al banc. Així, el Partit Popular ha demanat acabar amb les 'clàusules sòl', que impedeixen que els interessos baixin de determinat nivell, el PSOE ha reprès l'anunci de José Luis Rodríguez Zapatero d'elevar el nivell d'ingressos per poder embargar, i tant CiU com ERC, IU i ICV han demanat implantar la dació en pagament.

El grup popular al Congrés ha inclòs en les seves propostes de resolució, que es votaran aquest dijous al Congrés, la recuperació de la deducció per adquisició d'habitatge habitual en l'IRPF que el govern espanyol va derogar des d'aquest any per a les rendes superiors a 24.000 euros. A més, ha demanat "posar límit" a les "clàusules sòl", que considera "abusives" i perjudicials per als deutors. Els populars demanen que s'analitzin i supervisin les condicions per a la concessió de crèdits hipotecaris, per tal d'evitar "clàusules abusives".

Una altra de les mesures de caràcter econòmic l'ha proposat CiU, que ha demanat que el Tresor gestioni i avali les emissions de deute de les comunitats autònomes. "Com el Tresor el paguem tots, volem que avali les emissions", ha explicat el portaveu adjunt al Congrés de la formació nacionalista, Josep Sánchez-Llibre. A més, ha demanat aplicar una bonificació del 100% de les cotitzacions als nous treballadors autònoms durant el primer any, i també per al seu primer assalariat.

CiU ha demanat també l'establiment d'incentius fiscals per a les entitats financeres, amb l'objectiu de fomentar la resolució dels impagaments hipotecaris a través de la dació en pagament de l'habitatge per a la cancel•lació total del deute.

Al seu torn, Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) ha demanat al govern espanyol que apliqui a l´Estat un mecanisme similar a l'anomenat 'semestre europeu', perquè el l´executiu central supervisi els pressupostos autonòmics, i tingui dret a vetar-los o modificar-los, amb l´objectiu de reforçar la coordinació pressupostària, fiscal i financera entre l'Estat i les comunitats.

15-M

El grup parlamentari que comparteixen ERC, IU i ICV han plasmat gran part de les reivindicacions del Moviment 15M en les seves propostes de resolució del Debat de Política General. Les tres formacions han plantejat mocions per, segons els seus portaveus, salvar l'Estat del Benestar, que ha començat a "desmantellar-se". Els tres grups demanen mesures per a la regeneració democràtica, com la reforma de la Llei Electoral, la presentació d'una Llei d'Ètica Política que ampliï les incompatibilitats dels alts càrrecs, que el govern central defensi el model social europeu. A més, demanen gravar les transaccions financeres, amb la creació d'una agenda de ràting europea i l'emissió d'eurobons.

També demanen implantar la dació en pagament -saldar els deutes hipotecaris amb el lliurament de les claus- una reforma del sistema financer que inclogui la reducció de les retribucions dels directius, vincular qualsevol ajuda pública als bancs al flux del crèdit i fixar un coeficient de crèdit per al finançament de famílies i pimes.

Bildu

Pel que fa a Bildu, Rosa Díez ha demanat que el Congrés reclami formalment al govern espanyol mesures de seguretat dels regidors en els ajuntaments bascos i navarresos on Bildu està vetant l'accés als seus escortes, i que suspengui el conveni entre l'Agència Tributària i la Diputació de Guipúscoa que donarà accés al govern foral de Bildu a les dades fiscals de tots els espanyols. "ETA segueix activa i segueix constituint una amenaça gravíssima per a la democràcia", adverteix UPyD.

Per la seva banda, UPN ha presentat una resolució després del debat en la qual insta el govern de Zapatero a fiscalitzar de manera "incessant" cadascuna de les accions de Bildu "en tots els àmbits" i instar la seva il•legalització si hi ha proves que incompleix la llei. Demana a més mesures legals perquè els qui van fugir del País Basc i Navarra per culpa d'ETA puguin votar en els seus territoris "mantenint la confidencialitat" del seu nou empadronament.

També el PP ha fet propostes sobre Bildu, i ha demanat "extremar la vigilància" amb aquesta formació amb la finalitat de "evitar que utilitzin les institucions democràtiques per continuar l'estratègia marcada per Batasuna-ETA". Sáenz de Santamaría ha afirmat que hi ha "circumstàncies" per recórrer a la llei, com el "assetjament" que pateixen "determinats regidors".

A més, Convergència i Unió ha inclòs entre les seves propostes de resolució la possibilitat de suprimir el Ministeri de Cultura, a més de la constitució de Catalunya com a circumscripció electoral en l'àmbit de la Unió Europea o que l'Estat pagui a les comunitats autònomes l'avançament de 2011 de l'anomenat fons de competitivitat, mentre que el PNB ha registrat aquest dimecres al Congrés dels Diputats les 15 propostes de resolució subsegüents al Debat sobre l'estat de la Nació en les que reclama el traspàs de les línies ferroviàries d'interès local, infraestructures " estratègiques "per al País Basc i una inversió en R + D + I per al pròxim any similar a la que contemplaven els Pressupostos de 2011.

El PSOE, amb "to d'esquerres"

El Grup Parlamentari Socialista ha presentat al Congrés diverses propostes de resolució amb "marcat caràcter ideològic" i amb el "to d'esquerres habitual en el grup", en paraules del seu número dos, Eduardo Madina, que ha destacat entre elles un text contra el racisme, un altre sobre les mesures hipotecàries recentment anunciades, un sobre una taxa que gravi les transaccions financeres internacionals i un sobre la futura Llei de Transparència.

  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  LOCALITZACIÓ     PUBLICITAT:  TARIFES  
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de diaridegirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.
Adaptat a la Llei de
Protecció de Dades per


Avís legal
Altres mitjans del grup
Diario de Ibiza | Diario de Mallorca | El Diari | Empordà | Faro de Vigo | Información | La Opinión A Coruña | La Opinión de Granada | La Opinión de Málaga | La Opinión de Murcia | La Opinión de Tenerife | La Opinión de Zamora | La Provincia | La Nueva España | Levante-EMV | Mallorca Zeitung | Regió 7 | Superdeporte | The Adelaide Review | 97.7 La Radio | Blog Mis-Recetas | Euroresidentes | Loteria de Nadal | Oscars | Goya