El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, creu que News International, la filial britànica de l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch, "necessita un canvi de dalt a baix". "El que ha passat en aquesta companyia és vergonyós, i s'ha d'adreçar en tots els nivells", ha dit Cameron en referència a l'escàndol de les escoltes telefòniques i els suborns a policies que durant anys va fer el diari 'News of the World'. Cameron ha presentat aquest dimecres al parlament de Westminster els detalls sobre la comissió d'investigació de l'afer. La comissió estarà encapçalada per un jutge que tindrà poder per exigir el testimoni sota jurament de propietaris dels mitjans de comunicació, de periodistes i de polítics.

Lord Justice Leveson serà el jutge encarregat de liderar la comissió d'investigació, que tindrà dues parts. Una per tractar les males pràctiques en el periodisme i dins de la policia que ha revelat l'escàndol del 'News of the World' i una altra més genèrica per tractar la regulació de la premsa al Regne Unit.

La investigació centrada en el 'News of the World' i la policia analitzarà especialment "fins a quin punt va haver-hi conductes il•legals o impròpies dins del News of the World o d'altres diaris". A més, investigarà el rol de la policia, prestant una especial atenció a si els agents "van rebre pagaments corruptes" o van ser "còmplices" de males conductes i no van fer una investigació com cal de l'afer de les escoltes.

La segona part de la comissió de Lord Leveson es basarà en analitzar més en general la relació entre la premsa i els polítics i entre la premsa i la policia. A més, farà recomanacions sobre com aconseguir un marc regulador dels mitjans que "doni suport a la integritat i la llibertat de la premsa, la pluralitat dels mitjans i la seva independència del govern, mentre alhora encoratgi els estàndards de feina més ètics i professionals".

El primer ministre Cameron va admetre en una roda de premsa la setmana passada que tots els polítics havien adoptat una actitud "massa propera" amb els mitjans de comunicació i els grans empresaris que hi ha al darrere, com Rupert Murdoch. En aquest sentit, Cameron ha anunciat que exigirà a tots els seus ministres que mantinguin un historial de totes les seves trobades amb caps de redacció o alts directius dels mitjans. El primer ministre ha dit que a partir d'ara el govern del Regne Unit serà "un dels més oberts del món".

Durant la sessió al parlament, Cameron ha assegurat el seu exdirector de comunicació, Andy Coulson, haurà de fer front a la justícia "si va mentir" quan va assegurar-li que no tenia coneixement de les escoltes il•legals que es van fer mentre era director del 'News of the World'. Coulson va ser arrestat i interrogat divendres passat per la policia, i està en llibertat a l'espera de tornar a declarar a la tardor.

Murdoch assumeix la derrota i es retira

Mentrestant, la pressió de l'escàndol de les escoltes telefòniques i els suborns practicats ha acabat per ensorrar aquest dimecres un dels principals projectes de negocis al Regne Unit del magnat de la comunicació, l'absorció de la plataforma televisiva 'BSkyB'.