El màxim responsable darrere de la històrica decisió de Standard & Poor's de rebaixar la qualificació de deute dels Estats Units, David Beers, va explicar ahir que la decisió es deu, en bona part, al llarg debat bipartidista al Congrés dels EUA sobre l'augment del sostre de deute que ha posat de relleu la "feble i improvisada política fiscal nord-americana".

L'anunci a últimes hores de la tarda de divendres a Washington ja era esperat. Aquesta agència de qualificació de crèdit ja havia advertit el mes passat que les possibilitats d'una rebaixa de l'assignació AAA, la més alta possible, era d'un 50 per cent davant els problemes per tancar un acord sobre el sostre del deute al Congrés.

La Casa Blanca del president Obama, que ara tindrà el trist honor de ser la primera Administració en la història que ha vist una rebaixa en el deute del país, va buscar intrèpidament un canvi d'opinió en l'agència, en assegurar que els càlculs d'aquesta estaven errats en "bilions", segons van declarar alts funcionaris a mitjans nord-americans.

Però, amb tot, S&P va emetre el seu comunicat en el qual assegurava que la retallada "està motivada perquè la consolidació fiscal acordada pel Congrés i l'Administració es queda curta del que caldria per estabilitzar la dinàmica de deute a mitjà termini del Govern".

I llança una crítica sense reserves contra les autoritats, tant al Congrés com el número 1600 de l'Avinguda Pennsilvània: "la rebaixa reflecteix la nostra visió que l'efectivitat, estabilitat i previsibilitat dels legisladors i institucions polítiques dels EUA s'han debilitat en un moment de desafiaments fiscals i econòmics a un grau més gran del que havíem previst quan li assignem una perspectiva negativa", assenyala.

La Casa Blanca pot al·legar que es tracta de l'única agència de qualificació de risc que ha optat per aquest pas dràstic. Després de l'anunci de l'acord sobre el sostre del deute a començaments d'aquesta setmana, tant Moody's com Fitch van decidir mantenir la categoria AAA per als Estats Units.

Però encara que sigui només una, el dany psicològic i l'efecte en els mercats és inevitable.

La confiança dels inversors es podria veure perjudicada, en moments en els quals la situació econòmica travessa per un moment delicat, en què ressorgeixen els temors a una recaiguda en la recessió i l'atur, encara que va retrocedir una dècima el juliol, es troba en el 9,1 per cent, un nivell alt històricament per al país.

A l'espera de la reacció de les Borses dilluns que ve, alts funcionaris governamentals han expressat la seva creença que els tipus d'interès per al deute nord-americà no pujaran, atès que Moody's i Fitch encara mantenen la categoria més alta.