Una persona va morir i altres quatre van resultar ferides ahir en l'explosió en una fàbrica de tractament de deixalles nuclears en el sud-est de França, succés que va motivar l'obertura d'una investigació per aclarir les causes i avaluar el seu eventual impacte.

L'accident va ocórrer en un forn de fusió de metalls de Centraco, pertanyent a Socodei, filial de l'elèctrica francesa EDF i, segons que va informar l'Autoritat gala de Seguretat Nuclear (ASN), no va produir cap fuita radioactiva.

Aquesta instal·lació, situada a les ribes del Roine i als afores de la localitat meridional de Marcoule - a només 285 quilòmetres de la frontera amb Catalunya-, no és una fàbrica de producció sinó de tractament de residus de baixa o molt baixa radioactivitat, sigui mitjançant la fusió de les deixalles o a través de la seva incineració.

Dels quatre ferits, un d'ells està greu, i segons va precisar el Ministeri francès de l'Interior no va caldre procedir a cap mesura de confinament o evacuació del personal.

L'incendi es va iniciar poc abans del migdia i cap a la una de la tarda ja havia estat controlat amb l'ajuda dels equips del Comissariat de l'Energia Atòmica de França (CEA), situat pels voltants d'aquest centre, i dels serveis locals d'auxili i incendis.El propi Socodei va subratllar que el local en el qual es trobava el forn afectat està "íntegre", va destacar que els dos forns amb els quals compte havien estat aturats, i va assegurar que les proves efectuades no van revelar l'existència d'una fuga radioactiva.

La ASN va confirmar aquest diagnòstic poc després, recalcant que no calen accions per protegir a la població, pel que donava per tancat el seu gabinet de crisi.

Les reaccions

"És un drama humà", va declarar el ministre d'Indústria francès, Éric Besson, al referir-se a la víctima mortal i als quatre ferits, a la vegada que va puntualitzar que es tracta d'"un accident industrial" i no un accident nuclear, rebutjant amb això l'alarmisme inicial després de l'explosió.

En la successió de declaracions després de l'explosió, figuren també les paraules del director de seguretat de l'Institut de Radioprotecció i de Seguretat Nuclear (IRSN), Thierry Charles, qui va subratllar que l'impacte de l'accident "s'ha limitat a les instal·lacions" de Marcoule, i va enviar un missatge de tranquil·litat als habitants de la zona.

França és actualment el país on l'energia nuclear té un major pes en termes relatius, ja que els seus 58 reactors atòmics en servei generen entorn del 75 per cent de l'electricitat.

Les instal·lacions de Marcoule estan ubicades a menys de 300 quilòmetres de la frontera amb Catalunya. Per aquest motiu, la xarxa espanyola de control radioactiu va seguir en tot moment l'accident produït en el cementiri nuclear.

Aquesta entitat va assegurar que no havia detectat cap variació en les seves mesures després del succés. Malgrat tot, les autoritats van seguir en tot moment l'evolució del succés perquè la radioactivitat, segons reconeixen els experts, "no respecta fronteres".