La nit d´aquest dissabte 8 d'octubre al diumenge 9 d'octubre es produirà la pluja de meteors de les Dracònides. Segons han assenyalat els experts, s'espera que sigui la de major intensitat des del 2002, amb una activitat fins a set vegades superior a la registrada el passat mes d'agost. A més, indiquen que no s'espera una d'igual intensitat en els pròxims deu anys.

El Grup d'Astrofísica Extragalàctica i Recerca Astronòmica (guaix) de la Universitat Complutense de Madrid ha apuntat que a les 22.00 hores (hora catalana) serà quan el fenomen arribi a la màxim activitat, encara que ha explicat que aquells que vulguin observar la pluja poden fer-ho des les 18.00 hores.

En aquest sentit, l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) ha apuntat que s'espera un primer màxim entre les 18.00 hores i 21.00 hores, que correspondria a les restes deixades pel cometa abans del seu descobriment el 1900 i produiria l'ordre de 50 -100 meteors / hora. Posteriorment es registrarà un segon màxim, a partir de les 22.00 hores, amb una taxa estimada de 600-800 meteors / hora. Aquest segon màxim estaria produït per les restes que el cometa va generar el 1900 i 1907.

Els científics assenyalen que "la millor forma de gaudir de la pluja d'estels" és a simple vista, sense prismàtics ni telescopis, i en una posició còmoda que permeti veure el major camp de cel possible. Qualsevol punt d'observació (platja, terrassa o camp) és bo, sempre que tingui un horitzó clar cap al Nord-oest i estigui allunyat de llums brillants. En aquest cas, a més, aquest últim consell és "molt important" ja que la pluja coincideix amb la Lluna en la seva fase plena.

El IAC ha explicat que aquest fenomen es produeix perquè la Terra travessarà aquest dissabte diversos núvols de pols produïts pel cometa 21P/Giacobini-Zinner entre 1873 i 1907. Els grans de pols que donen lloc a les Dracònides són de mida petita (menors que 1 mil•límetre de diàmetre), i entren a l'atmosfera de la Terra a baixes velocitats (uns 20 quilòmetres per segon), el que fa que els meteors siguin poc brillants comparats amb altres pluges d'estels.

Entre les dades que s'han recollit d'altres pluges intenses, els científics destaquen els recollits el 1933 i 1946, en què es va arribar a registrar màxims de 10.000 meteors per hora.

Per als experts aquest esdeveniment és de "gran interès científic" ja que permetrà estudiar l'activitat del cometa 21P al seu pas pel periheli, determinar amb major precisió l'òrbita d'aquest; millorar els models de predicció de pluges de meteors, avaluar el risc d'aquest tipus de pluges per als satèl·lits que orbiten la Terra; i fins i tot estudiar la composició dels meteoroides.