La Policia ha pres declaració com a imputats, en presència de la Fiscalia Anticorrupció de les Balears, als exdirectors de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) de València Jose Manuel Aguilar i Jorge Vela, en el marc de la investigació a l'entorn de l'Institut Nóos, que va presidir Iñaki Urdangarin.Els agents i el fiscal Pedro Horrach van prendre declaració, entre dijous i divendres, a diverses persones en relació amb aquesta peça del cas Palma Arena, en la qual s'indaga el suposat desviament de fons públics a Nóos, una entitat sense ànim de lucre.

En concret, Nóos va percebre uns 2 milions d'euros del València Turisme Convention Bureau i de Cacsa, dependents respectivament de l'Ajuntament de València i de la Generalitat Valenciana, per organitzar entre 2004 i 2006 les jornades València Summit sobre esdeveniments esportius.

Jorge Vela és germà de l'actual conseller d'Hisenda, José Manuel Vela, i actualment ocupa el càrrec de director general de l'Institut Valencià de Finances. Paral·lelament, també va declarar el vicealcalde de València i president del patronat del València Turisme Convention Bureau, Alfonso Grau, segons va confirmar la pròpia alcaldessa, Rita Barberá.

"Lògicament, en la nostra posició de col·laborar amb la Justícia, ha anat a declarar", va apuntar Barberá, qui va insistir en què l'acord amb l'Institut Nóos "és totalment ajustat a la llei" i va ser "aprovat pels òrgans dirigents de la Fundació València Convention Bureau".

Per part seva, la portaveu del Govern valencià, Dolores Johnson, va explicar que l'autoritat judicial "simplement" havia sol·licitat informació a la Cacsa dins d'una fase de diligències d'investigació, i que es tracta d'un cas que "no afecta" la Generalitat, a la qual "no s'està investigant", va assegurar.

La Fiscalia Anticorrupció de les Balears i el jutge José Castro, titular del Jutjat d'Instrucció 3 de Palma, investiguen en aquesta peça del cas Palma Arena un suposat "entramat societari" teixit per Urdangarin i el seu soci Diego Torres per "apoderar-se" de fons públics i privats que va rebre l'Institut Nóos. El fiscal defineix Nóos com "una mena d'ONG dedicada a projectes socials" que en realitat es va utilitzar amb fins lucratius.

Sobre aquest assumpte, el ministre portaveu del Govern en funcions, José Blanco, va destacar que l'Executiu respecta "les decisions judicials i la presumpció d'innocència" del duc de Palma, si bé es tracta d'un assumpte que "no ha estat objecte de valoració".

Germà beneficiat

Per altra banda, Miguel Urdangarin Liebaert, germà d'Iñaki Urdangarin, va cobrar el 2005 de l'Intitut Nóos, presidit en aquell moment pel duc de Palma, 2.612 euros en relació amb el congrés Illes Balears Fòrum que es va celebrar el novembre d'aquell any, i pel qual l'institut sense ànim de lucre va percebre 1,2 milions.