El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha presentat aquest dimecres al Congrés dels Diputats una foto de l'economia espanyola desoladora, posant èmfasi especial en la taxa d'atur, superior al 22%. Aquest aspecte és un dels que més preocupa a l'executiu, sobretot perquè, com ha augurat Rajoy, la xifra "empitjorarà" el 2012. Tot plegat justifica, segons el govern, la reforma laboral que se sotmetrà a votació del Congrés aquest divendres, una reforma que serà "àmplia, profunda i equilibrada". De la seva banda, el nou secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha retret a Rajoy que no presenti els pressupostos del 2012 i ho ha atribuït a la proximitat de les eleccions andaluses.

La sessió de control al Congrés dels Diputats estava convocada per parlar de la cimera del Consell Europeu del 30 de gener, a la qual Mariano Rajoy va assistir per primera vegada com a president del govern espanyol.

Rajoy, però, com li ha retret posteriorment Rubalcaba, ha aprofitat per presentar una visió molt negativa de l'economia espanyola que justifica, al seu parer, la necessitat d'impulsar mesures d'ajustament del dèficit públic i reformes com la laboral, una reforma "àmplia, profunda i equilibrada" que s'ha d'aprovar aquest divendres al Congrés.

Després, però, ha fet balanç del que va ser la cimera europea, una cimera que, en línia amb el govern de la Unió, reclama als estats membres mesures d'austeritat per evitar que els seus dèficits s'incrementin. Rajoy ha dit, en aquest sentit, que Espanya s'ha avançat a les mesures que s'aprovaran al tractat conegut com del Pacte Fiscal ratificat ja per 25 dels 27 estats membres i pendent encara d'aprovació al Parlament Europeu.

Per això ha dit que Europa no obliga Espanya a fer res que no hauria fet per ella mateixa, perquè l'Estat va triar de manera voluntària entrar en aquest club i "l'única alternativa a complir les mesures que proposa el club seria sortir-ne", una idea que no està al pensament de l'executiu popular.

Rubalcaba critica que Rajoy no presenti els pressupostos

En la primera compareixença al Congrés com a secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba ha criticat les mesures d'austeritat proposades per Rajoy que, tal com les que es proposen des d'Europa, segons el seu parer, no són equilibrades, ja que aposten excessivament per l'austeritat.

Rubalcaba ha demanat a Rajoy que digui exactament l'abast de les retallades, un aspecte que ha de quedar reflectit en el pressupost del 2012. Sobre això, Rubalcaba ha criticat que encara no s'hagin presentat els comptes amb l'excusa que no es farà fins que es coneguin les previsions econòmiques europees, i ha subratllat la "coincidència sospitosa" d'aquesta data amb la de les eleccions autonòmiques a Andalusia.

Duran, vigilant

De la seva banda, el president del grup de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha recordat que el tractat sobre el Pacte Fiscal europeu marca sancions per als estats que no compleixin amb els límits de dèficit marcats. I ha afegit que "no tindria sentit" que aquestes exigències, marcades per la Llei d'Estabilitat Pressupostària espanyola, fossin majors quan es parla de comunitats autònomes. Per això ha dit que hi estaran a sobre.

Finalment, Duran i Lleida s'ha referit al límit de dèficit públic d'Espanya, que l'executiu de Rajoy marca en el 4,4% del PIB a finals del 2012. El líder català ha dit que entenia que el govern espanyol "ha de mantenir" que complirà aquest objectiu, però ha reclamat a Rajoy que "faci tot el que pugui" perquè Europa relaxi aquesta xifra.