El judici a Baltasar Garzón per declarar-se competent per investigar els crims del franquisme va quedar vist per a sentència al Tribunal Suprem (TS) després que el jutge digués que la seva consciència "està tranquil·la" perquè va actuar per evitar el "desemparament i l'oblit". "El tribunal de l'home és la seva consciència", va assegurar Garzón citant el filòsof alemany Emmanuel Kant, per després afegir que va prendre les decisions que creia "ajustades a dret" per investigar els crims massius de desaparicions forçades i detencions il·legals. "Com a única defensa que les institucions crec que deuen a les víctimes perquè no es produeixi l'oblit i la falta de memòria", va afegir.

Per part seva, la Fiscalia va mostrar els seus dubtes sobre les verdaderes intencions de Mans Netes en querellar-se contra Garzón per prevaricació i es va preguntar si, si hagués estat un altre jutge el que hagués investigat els crims del franquisme, l'acusació popular hauria actuat de la mateixa manera. "Des que es va iniciar la investigació vaig tenir el dubte sobre què és el que es perseguia per les acusacions", va afirmar durant la seva exposició final davant el Tribunal Suprem el fiscal Luis Navajas, que va afegir que "em preguntava, i encara no m'he respost, si la personalitat i identitat de l'imputat tenia alguna cosa a veure amb el fons de les querelles".

Navajas, que va destacar que comparteix el criteri expressat en el seu moment per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que va considerar que algunes de les resolucions de Garzón no eren correctes, va recordar que el Ministeri Públic es va limitar a recórrer-les davant la sala penal, però que mai el va denunciar per prevaricació.

Sol·licitud d'arxiu

Paral·lelament, la Fiscalia va demanar al magistrat del Suprem Manuel Marchena, que instrueix la causa oberta a Garzón pel patrocini dels cursos que va impartir a Nova York, que arxivi el procediment en considerar que el jutge no va cometre el delicte de suborn passiu impropi que li imputa.

Finalment, centenars de persones es van concentrar al vespre a la Puerta del Sol per mostrar la seva solidaritat amb el jutge.