El Grup de Delictes Econòmics de la Policia Nacional ha descobert "sortides massives" de fons des de comptes de l'Institut Nóos, una entitat sense ànim de lucre vinculada a Iñaki Urdangarin, i de la presumpta societat pantalla De Goes Center For Satkeholder Management, una empresa sospitosa d'evadir centenars de milers d'euros a paradisos fiscals. El jutge del cas Palma Arena, José Castro, ha reclamat, amb caràcter urgent, a nou entitats bancàries totes les dades sobre altres 36 comptes corrents destinataris dels diners transferits des de Nóos i De Goes, que se suposa van acabar en bona part a l'estranger.

Una de les línies d'investigació en la peça separada 25 del cas Palma Arena, on apareixen imputats Urdangarin i diversos dels seus exsocis i col·laboradors en el grup Nóos, així com Jaume Matas i altres exalts càrrecs del Govern, versa sobre una presumpta trama per evadir el pagament d'impostos a Espanya.

En el sumari existeixen nombrosos indicis que alguns imputats, entre ells Diego Torres i la seva dona Ana María Tejeiro, dos dels caps del conglomerat societari liderat pel duc de Palma, van usar testaferros i societats radicades en paradisos fiscals per moure fons.

Una d'aquestes empreses va ser De Goes Center For Stakholder, que va funcionar al mateix temps que una altra De Goes espanyola i amb societats matrius radicades en paradisos fiscals. Els diners circulaven entre Espanya, Belize, Luxemburg i Gran Bretanya per pagar els mínims impostos i camuflar la identitat dels seus propietaris.

En la causa existeixen també pistes sobre una segona presumpta trama d'evasió tributària, aquesta vegada amb escales a França, Mèxic, Espanya i Madeira o Les Açores.

La Policia es va trobar amb un obstacle a l'hora de reconstruir els moviments de fons: La Caixa, un dels bancs preferits per Nóos i els seus satèl·lits, es va mostrar contrària a l'hora de facilitar dades sobre els comptes sospitosos de De Goes. Finalment, i prèvia advertència del jutge Castro, el banc va cedir i va facilitar als investigadors la informació recollida. Gràcies a l'anàlisi d'aquestes dades, i amb altres elements aportats per l'Agència Tributària, la Policia va detectar sortides massives de fons a comptes vinculats a persones i societats incloses en la investigació.

Declaració transcrita

Per altra banda, el jutge instructor del cas Palma Arena va acordar que la declaració del duc de Palma finalment sigui transcrita en lloc de ser gravada en format audiovisual, tal com va sol·licitar mitjançant un escrit la defensa de l'imputat. Així ho va dictar mitjançant una providència el jutge Castro, que va accedir d'aquesta forma a la pretensió del lletrat d'Urdangarin, Mario Pascual.