Unes dues mil persones es van concentrar ahir a les portes del Tribunal Suprem per mostrar el seu suport a Baltasar Garzón i protestar contra "l'atropellament" que, segons ells, ha suposat la seva inhabilitació com a jutge per ordenar les escoltes del cas Gürtel. A l'acte, promogut per les plataformes contra la impunitat del franquisme i "Solidaris amb Garzón", hi van assistir el diputat d'IU Gaspar Llamazares, la representant d'Equo Inés Sabanés i el poeta Marcos Ana. La concentració va estar presidida per una pancarta "Contra els judicis de la vergonya", "Contra els crims del franquisme" i "En suport al jutge Baltasar Garzón" i s'hi van corejar consignes com "Aquest judici és una vergonya" o "Aquest tribunal està podrit".

El portaveu de la plataforma "Solidaris amb Garzón", Jaime Ruiz, va mostrar el seu rebuig davant una sentència "radicalment injusta" del Suprem que condemna el jutge que va destapar la trama de corrupció, mentre que els corruptes són al carrer. Ruiz va manifestar que "hi ha hagut una veritable cacera mediàtica i jurídica", amb tres procediments oberts contra el mateix jutge, fet que ha estat "un atropellament a la legalitat democràtica i la justícia".

El diputat d'IU Gaspar Llamazares va avançar que avui dilluns durant la compareixença del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Dívar, al Congrés dels Diputats, li demanarà comptes i li dirà que "la justícia espanyola està sota mínims com a servei públic i com a poder democràtic perquè s'ha convertit fonamentalment en una justícia corporativa".

Per altra banda, Llamazares va opinar que el judici a Garzón va ser "un tribunal d'honor" i, després de recordar que els tribunals d'honor van ser derogats per la Constitució espanyola, va considerar que "la justícia haurà d'abordar la seva pròpia transició democràtica, que encara no ha fet".

Per la seva banda, Inés Sabanés va dir que és "una vergonya" que la primera persona condemnada per una trama de corrupció sigui el jutge que la va destapar, mentre tots i cada un dels que estan imputats amb altes fiances segueixen avui al carrer, cosa que ha qualificat d'"incomprensible i intolerable". A més, Sabanés va ressaltar que la inhabilitació de Garzón suposa "un retrocés brutal" i "una derrota de la justícia".

El poeta Marcos Ana, que va passar 23 anys a la presó i va estar condemnat a mort durant el franquisme, va expressar la seva convicció que "hi ha una vocació feixista al Tribunal Suprem", i que s'ha demostrat la intenció de "donar-li un escarment perquè ningú pugui seguir el seu camí de denunciar els crims del passat". "Aquí, la transició no ha mogut res. El passat està en els secrets de l'Estat i en els engranatges de la judicatura, perquè no s'ha canviat absolutament res", va apuntar el poeta.