El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assegurar al Senat que amb els Pressupostos Generals de l'Estat de 2012 "no es destruirà ocupació pública, ni s'abaixarà el sou dels funcionaris". Durant el torn de rèplica en el debat per convalidar el sostre de despesa per als pressupostos d'enguany, Montoro va criticar que el PSOE digui que el nou Govern acomiadarà funcionaris públics. "Vostès -va recordar- no van dubtar a fer-ho". Cal recordar que aquesta setmana el Govern català va anunciar una nova retallada del sou dels funcionaris del 2% a finals d'any -que se sumarà al 3% que hi haurà al juny- si no hi havia una mesura semblant per part del Govern central.

D'aquesta forma, el ministre responia al senador socialista Juan María Vázquez, qui va asseverar, durant el debat, que la reducció per aconseguir un dèficit públic del 5,3% del PIB per al 2012 vindrà amb "més impostos i acomiadaments d'empleats públics a les comunitats autònomes".

Montoro va lamentar durament que l'Executiu de Mariano Rajoy hagi hagut d'elaborar uns pressupostos generals "a corre cuita" a causa que l'anterior Govern va convocar eleccions generals anticipades "per no fer els pressupostos de 2012". El ministre va recordar l'incompliment de l'objectiu de dèficit de 2011 per part de l'anterior Executiu i va assegurar que el PP "no fa anuncis que no es compleixen".

Per part seva, el president del Govern, Mariano Rajoy, va considerar que la Unió Europea avala els seus ajustos en haver acceptat que Espanya tingui un dèficit públic el 2012 del 5,3% del PIB, encara que no va revelar a través de quines mesures s'obtindrà l'estalvi de 34.000 milions d'euros necessari, dels quals 15.000 ja es van aplicar el 30 de desembre amb mesures com la pujada de l'IRPF i l'IBI. En aquest sentit, el president del Govern va recordar que aquesta pujada de tributs és temporal -es va aprovar per a dos anys- i pretén rectificar-la en el cas de les rendes del treball "a la major brevetat possible".

Rajoy va voler deixar clar que "allò greu" no és el "ball de xifres", sinó el fet que l'anterior Executiu va fer creure fins a l'últim moment a la Comissió Europea i a l'Eurogrup que l'any 2011 es tancaria en el 6%, com estava pactat, quan el desviament que s'acostava era de 2, 5 punts més (una mica més de 25.000 milions d'euros).

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, li va retreure que no concreti els ajustos que preveu fer i va relacionar aquesta actitud amb la proximitat de les eleccions andaluses i asturianes. No obstant això, li va llançar una oferta de diàleg per celebrar un gran debat estatal que inclogui les autonomies amb la finalitat d'analitzar els ajustos que cal emprendre i els serveis que, com sanitat o educació, cal preservar.