L'Executiu balear va anunciar el tancament de l'Hospital General i el Juan March -dins del seu Pla per a l'Equilibri Econòmic- els serveis dels quals es traslladaran a la Creu Roja i a l'hospital San Juan de Dios. Aquestes són algunes de les mesures que el president balear, José Ramón Bauzá, va anunciar després del Consell del Govern extraordinari.

Bauzá va presentar les mesures d'estalvi per realitzar un ajust de 347,9 milions amb l'objectiu de complir l'objectiu de dèficit de l'1,5% marcat pel Govern central. A més, es van anunciar diversesmesures de contenció de despeses en personal, despesa de béns i serveis, transferències corrents en educació i la declaració de crèdit no disponible. Entre algunes de les mesures més destacades per assolir l'objectiu de dèficit, el Govern va decidir suspendre el Consell Econòmic i Social (CES) i suprimir el Consell de Juventut, l'entrada de capital privat a IB3 o les relacionades amb el funcionariat.

Així, en mesures de contenció de personal s'estalviaran 41,1 milions i en les relacionades amb el personal de l'Administració General i en l'agència tributària, 4,81 milions. En concret, s'incrementarn de 35 a 37,5 hores setmanals la jornada general de tot el personal del Sector Públic autonòmic i se suspendra el complement de les prestacions a la Seguretat Social per incapacitat temporal.

També es flexibilitzaran els mecanismes que permetin la redistribució del personal i se suspendra el nomenament de funcionaris interins i de la contractació de personal laboral.

Per al sector educatiu, es preveu un estalvi de 35,16 milions d'euros i en l'Ib-Salut serà de 26,4 milions. D'aquesta manera, al sector públic instrumental la contenció de despesa està sense quantificar. En aquest apartat se suspèn el complement retributiu de productivitat, s'incrementen les hores lectives setmanals en Secundària, s'augmenta la ràtio d'alumnes per professor i el personal interí que hagi realitzat substitucions per causes diverses de més de cinc mesos i mig durant el curs escolar no percebrà la nòmina de juliol i agost.

En un altre ordre de coses, el Govern aragonès garantirà la continuïtat de la prestació del servei públic d'interrupció de l'embaràs amb mitjans propis o en clíniques de comunitats limítrofs, després de la decisió dels dos centres privats que la realitzaven de suspendre l'acord a causa del deute acumulat. La reacció de l'Executiu regional es va produir unes hores després de fer-se pública la decisió de suspensió de l'acord a través d'un comunicat difós per l'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs (ACAI), després de superar el deute contret els 800.000 euros.

Fonts del Departament de Salut i Consum van reconèixer al matí el dret de la dona a interrompre el seu embaràs, i van expressar el seu compromís a "seguir mantenint aquest servei".