El president bolivià, Evo Morals, va anunciar inesperadament l'expropiació de les accions de Red Eléctrica Española (REE) en una empresa transportadora d'energia a Bolívia, mesura que el Govern espanyol va començar a analitzar i va considerar en principi "molt diferent" del cas d'YPF a l'Argentina. Morales va elegir una data simbòlica per fer el seu anunci en un acte amb motiu del Dia Internacional del Treball, en el qual va presentar la nacionalització de la Transportadora de Electricidad (TDE) com a "just homenatge als treballadors i al poble bolivià que ha lluitat per la recuperació dels recursos naturals i els serveis bàsics".

El mandatari, que afronta en els darrers mesos diversos conflictes amb la població indígena, els sindicats i vagues sectorials, va justificar l'expropiació en el fet que "aquesta empresa internacional espanyola en 16 anys només ha invertit 81 milions de dòlars, una inversió mitjana de cinc milions a ?l'any", que va considerar insuficient.

Després de llegir el decret, va ordenar a les Forces Armades la custòdia de les instal·lacions de la companyia nacionalitzada, els treballadors de la qual es van declarar sorpresos per la mesura i van reclamar estabilitat laboral.

A Madrid, Red Eléctrica Española va lamentar la decisió del Govern de Bolívia d'expropiar TDE, de la qual posseeix gairebé el 100%, i va assegurar que demanarà una compensació adequada. Esperen arribar a un acord amb el Govern bolivià per a una compensació que es tradueixi en un preu just que exigeixen tots els accionistes d'aquesta empresa, amb un 20% de capital públic i una majoria d'inversors d'altres països.

El Govern espanyol es va posar en contacte amb les autoritats bolivianes després de conèixer el seu anunci i el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, va començar a ser informat dels detalls de la decisió pels ministres d'Afers Estrangers, Jose Manuel García-Margallo, i d'Indústria, José Manuel Soria, els departaments dels quals analitzen la situació.

Segons van assenyalar fonts de l'Executiu, el Govern en la seva primera valoració del que va passar veu l'expropiació anunciada a Bolívia com un cas "molt diferent" a allò succeït amb YPF a l'Argentina.

Morales va fer l'anunci de l'expropiació poques hores abans d'inaugurar amb el president de la petroliera espanyola Repsol, Antonio Brufau, la segona planta processadora de gas del camp Margarita, al sud de Bolívia, que permetrà augmentar les exportacions a l'Argentina.

La decisió del Govern bolivià es produeix després que el passat 16 abril la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández, ordenés l'expropiació les accions de Repsol a YPF, mesura que va causar el rebuig de la Unió Europea i del Govern espanyol, que la va qualificar d'"arbitrària" i "hostil" cap a Espanya